Leonardo da Vinci komt naar Utrecht

Een beeld van de Da Vinci-expositie in Utrecht.

Een beeld van de Da Vinci-expositie in Utrecht.


De interactieve tentoonstelling ‘Da Vinci – the joy of understanding’ is het eerste publieksevenement in het voormalige postkantoor aan de Neude in Utrecht. Het gebouw opent zijn deuren half september zijn deuren weer voor het publiek. Onlangs tekende evenementenbureau Shivers een huurcontract met KPN voor het postkantoor tot en met oktober 2015. Na twee jaar leegstand gaat het monumentale pand in september onderdak bieden aan een educatieve expositie.

“Wij zijn blij de inwoners van Utrecht en omgeving met een educatieve en interactieve expositie over het werk en de denkwijze van Leonardo da Vinci weer toegang te kunnen bieden tot dit prachtige gebouw”, zegt Imre van Leeuwen, directeur van Shivers. “Op dit moment zijn we druk in de weer met de gemeentelijke diensten om de gebruiksvergunning zo snel mogelijk in bezit te krijgen.”

Het postkantoor heeft van oudsher een sociale functie in de stad Utrecht gehad. Hier kwam iedereen bij elkaar om een praatje te maken. “In de relatief korte tijd dat we nu in Utrecht werken, ben ik ervan overtuigd geraakt dat de inwoners van Utrecht blij zijn dat het gebouw dat ooit van hen allemaal was, weer voor iedereen toegankelijk wordt”, zegt Van Leeuwen.

In de expositie ‘Da Vinci –the joy of understanding’ staan de vele uitvindingen van de veelzijdige Italiaanse kunstenaar, wetenschapper en uitvinder Leonardo da Vinci (1452 – 1519) centraal. De expositie draait om het plezier van het doorgronden van Da Vinci’s mechanische installaties. Daarnaast is er een vertaling gemaakt naar de moderne tijd. Wat zou Da Vinci allemaal hebben gerealiseerd in deze tijd, vol computers, 3D printers en communicatiemiddelen? ‘Da Vinci – the joy of understanding’ is daarmee een echte ‘Do It Yourself’-expositie geworden.

Denken als Da Vinci anno 2014
Kern van de expositie is de zogeheten ‘EXPO’. Die bestaat uit circa 70 interactieve en kwalitatieve werktuigen en schaalmodellen van Da Vinci’s uitvindingen gemaakt door de Universiteit van Bielefeld. Daarnaast worden bezoekers in het ‘LAB’ uitgedaagd zelf te denken als Da Vinci anno 2014. In samenwerking met het Utrechtse ProtoSpace wordt een digitale werkplaats ingericht. Zo kunnen bezoekers onder deskundige leiding van ProtoSpace medewerkers onder andere met diverse 3D-printers en een lasersnijder aan de slag.

In de ‘STUDIO’ kunnen kinderen de handen uit de mouwen steken en zich in de huid van Da Vinci verplaatsen door bijvoorbeeld zelf parachutes te vouwen, inkt te maken en die gebruiken om op middeleeuwse wijze manuscripten te schrijven. Ook het maken van een eigen ‘Da Vinci brug’ staat op het programma. In het ‘DOC’ kunnen bezoekers een van de vele documentaires over Da Vinci en zijn werk bekijken.

Café Leonardo als centraal middelpunt
Centraal middelpunt wordt Café Leonardo. In de grote hal van het gebouw wordt in stijl van de Italiaanse kunstenaar een klein horecapaviljoen gebouwd. Onder het genot van een kop koffie kunnen bezoekers de opgedane impressies en de prachtige architectuur van het oude postkantoor nog even rustig verwerken. Eind juli kunnen toegangskaarten online worden aangeschaft.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.