Limburg heeft zijn eigen wolven-roedel

Wolven bij Gaiazoo. Foto: GaiaZoo

Wolven bij Gaiazoo. Foto: GaiaZoo


Limburg heeft zijn eigen wolven-roedel vanaf vandaag. Hoewel de grijze wolf ruim 100 jaar geleden uit Nederland verdween, is dit grote roofdier begin juni zeer waarschijnlijk weer gespot in Twente. Maar in Limburg, in GaiaZOO om precies te zijn, keert de grijze wolf na enkele jaren van afwezigheid zeker terug. De wolven krijgen een prominente plek in het nieuwbouwgebied van GaiaZOO dat vanaf 28 juni 2014 open is voor publiek. Met het nieuwe wolvenverblijf wil de dierentuin haar bezoekers bewust maken van de mogelijkheid dat we op korte termijn weer samenleven met deze grootste hondachtige ter wereld.

Mens en wolf
Van oudsher is de mens bang voor grote roofdieren. De mens vervolgde de grijze wolf en verdreef hem zo uit zijn naaste omgeving. De wolf leefde daardoor alleen nog in onherbergzame streken. Eind vorige eeuw begon de terugkeer van de wolf vanuit het oosten van Europa. Ook vanuit Frankrijk en de Ardennen rukt de wolf op. Grijze wolven leven in roedels. Als de jongen oud genoeg zijn, verlaten ze hun geboortegroep en gaan op zoek naar een eigen territorium en partner. Op deze manier verspreiden wolven zich over nieuwe leefgebieden. De wolf houdt de Nederlandse bevolking inmiddels al jaren bezig vanwege zijn mogelijke terugkeer in het land. Het is wellicht een kwestie van tijd voordat de wolf zich ook weer permanent in Nederland zal vestigen.

Wees niet bang…
Met de bouw van een groot en natuurlijk leefgebied voor grijze wolven, speelt GaiaZOO in op dit actuele onderwerp in het natuurbeheer van Nederland. Graag wil de dierentuin de rol op zich nemen om de algemene burger wat te leren over (het samenleven met) wolven. Van nature hebben wolven angst voor mensen. Ze zullen een rustig leefgebied kiezen, met zo min mogelijk menselijke verstoring. In het ruime verblijf van GaiaZOO kunnen bezoekers binnenkort oog in oog staan met de wolf en zo ervaren dat het belangrijk is om respect voor dit machtige roofdier te hebben.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.