Nieuwe bewoners voor GaiaZOO


In een dierentuin als de Limburgse GaiaZOO leven veel dieren van over de hele wereld. Om dierentuinen te bevolken wordt er samengewerkt middels gecoördineerde fokprogramma’s. In Europa gebeurt dat binnen EAZA, Europese Associatie van Zoo’s en Aquaria, waarbij zo’n 330 Europese dierentuinen zijn aangesloten. Deze dierentuinen wisselen dieren met elkaar uit zonder dat er geld aan te pas komt, om zo de handel in wilde (exotische) dieren te reduceren.

Op advies van de coördinator van het fokprogramma voor witte neushoorns verhuisden onlangs de twee neushoornbroers van GaiaZOO naar dierentuinen in Duitsland en Hongarije om zich daar voort te planten. Na hun vertrek ontving GaiaZOO twee jonge neushoornmannen uit Safaripark Beekse Bergen. GaiaZOO fokt niet met neushoorns, maar huisvest alleen mannen. Ook twee giraffenmannen van bijna twee jaar oud vertrokken recentelijk uit GaiaZOO op advies van de coördinator van het giraffen-fokprogramma. Zij leven nu samen met andere giraffenmannen in dierentuin CERZA in het Franse Lisieux.

Neushoorntransport
Witte neushoorns leven in een groep waar één mannetje de leiding heeft over meerdere vrouwtjes en hun nakomelingen. Aangezien er echter ongeveer evenveel vrouwtjes als mannetjes ter wereld komen, ontstaat er een zogenaamd ‘mannen overschot’. In de natuur leven jonge mannen vaak enkele jaren in een vrijgezellengroep, daarom worden in diverse ZOO’s (waaronder GaiaZOO) ook mannengroepen geformeerd. Als ze de vruchtbare leeftijd bereiken zoekt de coördinator van het Europese fokprogramma voor witte neushoorns een plek voor hen in een fokgroep. In dat kader werd het voor de twee achtjarige neushoorns van GaiaZOO, Bantu en Rafiki, tijd om te verhuizen naar een andere dierentuin. De coördinator vond onlangs een plaats voor hen in de dierentuinen van het Duitse Augsburg en Vezprem in Hongarije. Beide Kerkraadse neushoornmannen worden de nieuwe fokman in de neushoorngroepen van betreffende ZOO’s.

Nieuwe namen
Direct na het vertrek van de volwassen zwaargewichten werd de neushoornstal van GaiaZOO gereed gemaakt voor de komst van twee nieuwe mannelijke soortgenoten. Uit de grote neushoorngroep van Safaripark Beekse Bergen verhuisden twee halfbroers, Sam en Thabo, van twee en tweeënhalf jaar oud naar GaiaZOO. De vader van beide jonge neushoorns is overigens ook enkele maanden in Kerkrade te zien. In Safaripark Beekse Bergen wordt zijn stal namelijk verbouwd, vandaar dat hij een tijdelijk logeeradres zocht. Ook op die manier werken dierentuinen dus regelmatig samen, want een volwassen neushoorn bul van 3000 kg. heeft een speciaal onderkomen nodig.

Giraffentransport
Jonge giraffenmannen gaan op een leeftijd van zo’n twee jaar – als echte pubers – steeds meer hun vader uitdagen via het voor giraffen kenmerkende ‘nekvechten’. Om dit te voorkomen verhuisden de twee halfbroers die in 2012 in GaiaZOO ter wereld kwamen, naar een andere dierentuin. In de natuur zouden ze hun geboortegroep ook op deze leeftijd verlaten. Door het vertrek van de pubermannetjes ontstaat in GaiaZOO ook meer ruimte voor het op 20 mei geboren jong en het jong dat in de komende periode nog wordt verwacht.

No Responses

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.