Zuid-Afrika beperkt reizen met kind

De Afrikaanse overheid neemt maatregelen om de handel in Afrikaanse kinderen te voorkomen.

De Afrikaanse overheid neemt maatregelen om de handel in Afrikaanse kinderen te voorkomen.

Zuid-Afrika gaat de immigratiewetten aanpassen. Een belangrijk onderdeel van deze wetswijziging is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een origineel geboorteakte van hun kind(eren). Het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken wilde de wet vanaf 26 mei 2014 in laten gaan, maar heeft de ingangsdatum van deze wetswijziging verschoven naar 1 oktober 2014. De wet wordt ingevoerd om de handel in Afrikaanse kinderen te voorkomen.

Geboorteakte en veiligheid
Volgens immigratiewet 6(12)(a) moeten ouders die met hun minderjarige kinderen willen reizen in het bezit zijn van een origineel geboortecertificaat van hun kind, waarop de gegevens van de ouders zijn vermeld. Het betreft hier niet het gemeentelijke uitreksel, maar de officiële geboorteakte. Deze wetswijziging is geïmplementeerd om de veiligheid voor kinderen te verhogen en gaat in op 1 oktober 2014. Met dit initiatief hoopt Zuid-Afrika kinderhandel en ontvoeringen sterk te verminderen.

Toch nog op vakantie
Tot eind september mogen gezinnen met minderjarige kinderen nog zonder origineel geboorteakte reizen. Dit betekent dat de gezinnen die nog geen maatregelen hebben getroffen met betrekking tot de wetsherzieningen van 2007 en 2011 en de nieuwe immigratieregulaties nog de mogelijkheid krijgen om op vakantie te gaan met hun kinderen.

Aanvragen
Het Ministerie spoort burgers en buitenlandse staatsburgers aan om deze wetswijziging zo spoedig mogelijk in acht te nemen en de originele geboortecertificaten van hun kinderen aan te vragen. Het advies is om voldoende tijd de nemen voor de aanvraag van de akte en niet te lang te wachten met het starten van de procedure.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.