Ga veilig op weg deze vakantie

Voordat je op vakantie kan met de auto en caravan moet je aan een paar dingen denken voor een zorgeloze reis.

Voordat je op vakantie kan met een caravan kun je beter de banden laten controleren voor een zorgeloze reis.

Dit weekend heeft iedereen zomervakantie en dat betekent een massale uittocht. Ruim een miljoen vakantiegangers trekken er komend weekend op uit met de auto. Veel van de 460.532 in Nederland geregistreerde caravans – Nederland heeft de hoogste caravandichtheid in Europa – en 88.634 campers gaan daarbij de weg op, evenals een groot aantal vouwwagens en trailers. Vereniging VACO, bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche, pleit voor extra aandacht voor de banden onder deze recreatievoertuigen. Niet alleen voor de verkeersveiligheid, maar ook voor de eigenaren zelf.

Bandenbewustzijn
Een caravan vertegenwoordigt een behoorlijke waarde. Maar ook de waarde van datgene dat wordt vervoerd met een trailer – zoals boten en paarden – is aanzienlijk. Onderzoek heeft aangetoond dat het leeuwendeel van de eigenaren zelf de banden controleert en dat niet laat doen door een bandenspecialist. Bijna 10% controleert zijn banden zelfs nooit of in ieder geval niet elk jaar. “Kampeerders en andere recreanten zijn zich niet altijd bewust van de gevaren van slechte of verouderde banden”, stelt Edwin Brinksma, Branchemanager van Vereniging VACO. “Als het mis gaat, gaat het goed mis.”

Bandenspecialist
Met caravans en andere aanhangers worden over het algemeen niet zo heel erg veel kilometers gereden. Brinksma: “Toch is het belangrijk dat je jaarlijks de banden van je caravan goed controleert of dat laat doen door een bandenspecialist voordat je op vakantie gaat.” Na zes jaar neemt, afhankelijk van het gebruik en de opslag, de kans op uitval van een band toe. Ze zien er vaak nog prima uit, maar toch kunnen er gebreken zijn. Juist daarom is het van belang om controle van de banden, zeker als ze zes jaar of ouder zijn, jaarlijks over te laten aan een professionele bandenspecialist. Hij kan mogelijke gebreken, zoals flat-spotting (een vlakke kant aan de band door stilstand), uitdroging en andere mankementen vaststellen en als dat nodig is de band op de juiste bandenspanning brengen. Als de banden vervangen moet worden dan wegen de kosten niet op tegen de schade die kan ontstaan door bijvoorbeeld een klapband. Na uiterlijk tien jaar is het verstandig om de banden uit voorzorg te vervangen.

Tips
Voor vakantiegangers die er met de caravan of een trailer op uit trekken heeft VACO nog een aantal handige tips:
– Controleer of de juiste banden onder uw auto en caravan of trailer zijn gemonteerd.
– Zorg voor de juiste bandenspanning.
– Check de banden regelmatig op eventuele schades en verwijder veroorzakers van trillingen (zoals steentjes) uit het loopvlak.
– Laat inrijdingen vakkundig repareren door een bandenspecialist of vervang de band als dat nodig is.
– Voorkom overbelading en daarmee overbelasting van de banden.
– Verdeel de lading gelijkmatig en volgens de voorschriften. Daarmee voorkomt u overbelasting van één van de banden.
– Met een caravan of trailer achter uw auto bent u minder wendbaar. Snelle manoeuvres, zoals plotseling inhalen of van baan wisselen, kunt u daarom beter vermijden.
– Pas uw snelheid aan.
– Respecteer de aanwijzingen van uw auto- en caravanfabrikant.
– Stal de caravan of aanhanger na de vakantie koel, donker en in een goed geventileerde omgeving. Dat voorkomt onnodige veroudering van de banden.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.