Panamakanaal viert honderdste verjaardag

Het Panamakanaal viert dit jaar haar honderdste verjaardag.

Het Panamakanaal viert dit jaar haar honderdste verjaardag.

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat het Panamakanaal gebouwd is. Op 15 augustus 2014 viert het grootste door mensenhanden gemaakte bouwwerk ter wereld haar verjaardag. Het kanaal heeft de handelsroute tussen oost en west historisch veranderd. 5% van de wereldhandel passeert de 80 kilometer lange waterweg. Samen met de ‘vrije zone’ is het Panamakanaal de ruggengraat van de Panamese economie. Op 22 oktober 2006 stemde de bevolking van Panama door middel van een referendum dan ook massaal voor de verbreding van het kanaal en de bijbehorende investering van ruim 5 miljard Amerikaanse Dollar.

Expansie voor megaschepen
De expansie van het Panamakanaal maakt de handelsroute toegankelijk voor post-Panamaxschepen. Dit zijn schepen die eerder niet door de sluizen pasten vanwege hun omvang. Op dit moment vertegenwoordigen deze megaschepen ongeveer 27% van de wereldcapaciteit; een percentage dat naar verwachting de komende jaren zal toenemen. De verbreding van het kanaal verbetert niet alleen de concurrentiepositie ten opzichte van andere handelsroutes, maar zorgt ook voor een forse stijging van de inkomsten die met het kanaal worden gegenereerd.

14.000 schepen per jaar
Meer dan één miljoen schepen hebben de reis door het Panamakanaal afgelegd. Dagelijks doorkruisen 35 tot 40 schepen de binnenlanden van Panama, met een jaarlijks gemiddelde van 14.000 schepen. Na afronding van de expansie wordt dit aantal verdubbeld. Tijdens de doortocht passeert elk schip drie sluizen: Gatún aan de Atlantische oceaan en Pedro Miguel en Miraflores in de Stille Oceaan. In de ochtend varen de schepen van de Stille Oceaan naar de Atlantische Oceaan en ’s middags is dat omgekeerd.

Panamakanaal ook toeristische trekpleister
Het Panamakanaal is nog steeds de meest populaire bezienswaardigheid van Panama. Een cruise door het kanaal is al jaren razend populair en een bezoek aan een van de sluizen van het kanaal is terug te vinden in vrijwel ieder reisschema. Ook de expansie trekt veel toeristen en de werkzaamheden kunnen worden bezichtigd in het moderne observatiecentrum aan Lake Gatún, vlakbij de oude handelsstad Cólón. Het centrum verstrekt bezoekers informatie over de geschiedenis van het kanaal en de toekomstplannen. Daarnaast biedt het uitzicht op de gigantische kranen, trailers, waterputten en betonnen bouwwerken die zich langzaam een weg banen door de jungle.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.