Sphinx van Gizeh waakt over piramides


De Sphinx van Gizeh had als oorspronkelijk doel te waken over de omliggende piramides. Inmiddels is het al meer dan een eeuw een toeristische trekpleister van formaat. De Great Sphinx of Giza of in het Nederlands de Sfinx van Gizeh is een van de 100 bezienswaardigheden die een mens in zijn leven gezien zou moeten hebben, zo is de algemene overtuiging. Wie echter deze compilatie ziet kan zich afvragen of het de moeite loont. Zeker is wel dat wie vroeg op de dag komt meer van het monument voor zichzelf heeft. Het is in ieder geval 1 van de oorspronkelijk 7 wereldwonderen. Er komen miljoenen bezoekers per jaar, alhoewel dat door de recente onrusten in Egypte wel aanmerkelijk is teruggelopen.

De Sfinx staat bij de drie grote piramiden in Gizeh, waarvan de piramide van Cheops de bekendste is. De sfinx is 57 meter lang, 6 meter breed en 20 meter hoog. Hij bestaat uit drie lagen kalksteen. De onderste lagen bestaan uit zachte kalksteen, terwijl het hoofd uit een hardere laag bestaat. Het hoofd van de sfinx beeldde hoogstwaarschijnlijk de farao uit en is voorzien van de koninklijke hoofdtooi. In de oudheid was de sfinx waarschijnlijk beschilderd met felle kleuren: het hoofd en lichaam in het rood en de hoofdtooi in afwisselend gele en blauwe strepen. De sfinx was de bewaker van de piramides.

Hoewel de sfinx verschillende keren gerestaureerd is, zijn er nog steeds beschadigingen: zijn neus, valse baard en symbolische cobraslang zijn er afgevallen. De sfinx is steeds het onderwerp geweest van wilde verhalen die tot de meest fantastische theorieën leiden. De grootste oorzaak is het ontbreken van hard wetenschappelijk bewijs omdat een koolstofdatering niet mogelijk is op beelden. (Bron: Wikipedia)

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.