Spot de Noorse ‘Big Three’

De muskusos is een van de bijzondere dieren die je in Noordwegen kan spotten.

De muskusos is een van de bijzondere dieren die je in Noordwegen kan spotten.

De meeste mensen gaan naar Afrika om de Big Five te spotten, maar je hoeft niet zo ver weg om een ander bijzonder rijtje dieren te zien. In Fjell Noorwegen is geen gebrek aan nationale parken, waar veel wilde dieren leven. In deze Noorseregio, centraal gelegen in het zuidelijk midden van het land,  worden dan ook diverse wildsafari’s georganiseerd om de zeldzame ‘Big Three’ te spotten: muskusossen, elanden en rendieren.

3600 vierkante kilometer aan nationale parken vol wild
Fjell Noorwegen betekent letterlijk ‘bergachtig Noorwegen’, en niet ten onrechte. Natuurliefhebbers halen hun hart op in dit ruige berggebied waar veel wild leeft. Er liggen zeven nationale parken in Fjell Noorwegen. Het Nationaal Park Dovrefjell vormt een natuurlijke barrière tussen het zuidelijke en centraal gelegen Noorwegen en behoort samen met het Rondane Nationaal Park en Jotunheimen Nationaal Park tot de grootste van Noorwegen. Samen beslaan de drie grootste parken maar liefst 3600 vierkante kilometer. Diverse luchtvaartmaatschappen vliegen in minder dan 2 uur naar Oslo, ook is dit berggebied goed bereikbaar per auto via de boot tussen Kiel en Oslo. De Dovrefjell regio ligt op ongeveer 370 kilometer ten noorden van Oslo en is met de auto of trein goed te bereiken; in circa 5 uur bevind je je midden in het natuurrijke gebergte.

Oog in oog met de muskusos
Dovrefjell Nationaal Park is het enige gebied in heel Europa, en zelfs een van de laatste plekken in de wereld, waar muskusossen nog in het wild leven. De muskusos is een holhoornig hoefdier uit het arctische gebied, dat iets weg heeft van een buffel. De muskusos is vooral goed te spotten in het Dovrefjell Nationaal Park. In het zomerseizoen kun je hier speciale muskusossensafari’s doen, waarbij onder leiding van een gids een 5 tot 6 uur durende wandeltocht wordt gemaakt om deze kolossale (soms wel een halve ton wegende) dieren te bekijken en fotograferen. Er zijn verschillende opstapplaatsen rondom Dovrefjell, waaronder Oppdal, Dombas en Hjerkinn. Allen hebben een eigen moeilijkheidsgraad zodat ook de minder beoefende wandelaar de dieren kan ‘ontmoeten’. Prijzen beginnen rond de €35,- voor volwassenen en €17,- voor kinderen.

Op zoek naar de verlegen eland
Ook ‘de koning van de Scandinavische bossen’ is in Fjell Noorwegen te vinden. De eland is een wat verlegen dier, wordt pas rond zonsondergang actief en laat zich minder makkelijk spotten dan de muskusos, wat dit dier extra bijzonder maakt. Elandsafari’s beginnen naarmate de schemering invalt en duren ongeveer 2 uur. Je gaat dan in een minibus op jacht om de elanden in hun natuurlijke habitat te bespioneren. Elandsafari’s vinden vooral plaats in het Rondane Nationaal Park en prijzen liggen tussen de €24,- en €42,-.

Rendieren, ook buiten kerstmis
Ook rendieren zijn kenmerkend voor de regio. Vanaf het Wild Reindeer Centre Pavilion, op het bergplateau Tverrfjellet in Nationaal Park Dovrefjell, heb je een spectaculair uitzicht over het natuurgebied en de wilde rendieren die hier leven. Geheel in lijn met de natuur is het design uitkijkpunt volledig uit hout opgetrokken. Als bezoeker kun je hier genietend van het uitzicht relaxen en opwarmen bij de openhaard na de klim van ongeveer 1,5 kilometer naar het paviljoen toe.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.