Indonesische natuur in Sumatra

Tobameer

Tobameer

De natuur van Indonesië is zeer divers. De vulkanische grond maakt Indonesië erg vruchtbaar waardoor er een unieke verscheidenheid aan flora en fauna is ontstaan. De archipel heeft vele natuurparken waarvan er drie op Sumatra op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Een reis door Sumatra is adembenemend mooi en rijk aan natuurlijke schatten. Zo beklim je vulkanen in het Kerinci Seblat National Park, zie je orang-oetangs slingeren in het Gunung Leuser National Park, spot je de Sumatraanse olifant in het Way Kambas National Park en zwem je in het Tobameer. Een natuurbeleving om nooit te vergeten.

Op de grens van de provincies Atjeh en Noord-Sumatra vind je het 7.927 km2 groteGunung Leuser National Park. Dit nationale park, ook wel Taman Nasional Gunung Leuser genoemd in Bahasa Indonesia, is dé plek om orang-oetangs door de jungle te zien slingeren. Het nationale park is één van de twee plekken ter wereld waar de orang-oetangs in het wild kunnen leven. In het Observatie Centrum van Orang-oetangs Sumatra in Bukit Lawang zie je de apen van dichtbij. Naast de orang-oetangs leven er ook andere diersoorten zoals; gibbons, tijgers, olifanten, neushoorns, 300 verschillende soorten vogels, reptielen en insecten.
 
Sumatraanse olifant 
In het zuiden van Sumatra vind je het Bukit Barisan Selatan National Park. In dit nationale park wordt hard gewerkt aan het behouden van het regenwoud en de bedreigde diersoorten; zoals de Sumatraanse olifant, neushoorn en tijger. Het nationale park staat ook bekend om haar vele vogels en verschillende soorten zeeschildpadden die zich langs de kust van het park nestelen. De makkelijkste manier om het park te betreden is via het dorpje Kota Agung, 80 kilometer ten westen van Bandarlampung. Een bus brengt je van Bandarlampung naar Kota Agung.
 
Sumatraanse tijger
De Sumatraanse tijger is zeldzaam, maar als je geluk hebt spot je hem in het grootste nationale park van Indonesië. Het Kerinci Seblat National Park vormt samen met het Gunung Leuser National Park en het Bukit Barisan Selatan National Park de ‘Tropical Rainforest Heritage of Sumatra’. Deze staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de belangrijkste natuurreservaten van Indonesië. In het Kerinci Seblat National Park zijn er vijf actieve vulkanen. Het park is 13.791 km2 groot en ligt verspreid over vier provincies: West-Sumatra, Jambi, Bengkulu en Zuid-Sumatra. Grote delen van de Bukit Barisan bergketen behoren tot het nationale park waaronder de hoogste, de Gunung Kerinci. Voor bergbeklimmers een mooie uitdaging en eenmaal boven kijk je uit over adembenemende landschappen.
 
Way Kambas National Park
In het zuiden van Sumatra ligt het Way Kambas National Park, één van de oudste nationale parken van Indonesië. Dit gebied staat bekend om de Sumatraanse olifant die hier in relatief grote getale voorkomt. De Sumatraanse olifant is alleen op Sumatra en Kalimantan in het wild te spotten en in dit nationale park zijn er 200 te vinden. Je maakt een tocht door dit nationale park op de rug van een olifant of in een kano op de Sungai Way Kanan rivier. Dit park is ook dé perfecte plek om prachtige vogels te spotten. Een andere zeldzame diersoort is de Sumatraanse neushoorn waarvan er ongeveer 25 in dit nationale park leven. Om uitsterven te voorkomen worden er in het Sumatra Rhino Sanctuary een aantal neushoorns voorbereid op een terugkeer in de jungle van Sumatra.
 
Één met de natuur bij het Tobameer
Ontspan en kom tot rust bij het indrukwekkende Tobameer in Noord-Sumatra. Een kratermeer dat jaren geleden na een vulkaanuitbarsting is ontstaan. Het is het grootste meer van Zuidoost-Azië én het diepste meer ter wereld. Midden in het meer ligt het eiland Samosir, een vulkanisch eiland en een zeer populaire vakantiebestemming. In 5 uur rij je met de auto van Medan naar het kleine dorpje Parapat dat bekend staat om haar Batakhuizen. De reis naar Parapat is een onvergetelijke ervaring met spectaculaire uitzichten over de bergen en heldere watervallen. Bij Parapat pak je de boot naar Samosir. Op Samosir ervaar je de overweldigende natuur per boot, fiets of maak een wandeling rondom het kratermeer. Na afloop zwem je in het vulkanische verwarmde water en geniet je van de mooiste zonsondergang.
 
Tip: Rij eerst naar het noorden van het Tobameer waar zich de hoogste waterval van Indonesië bevindt, de Sipiso-piso Waterval, omgeven door een groen berglandschap.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.