Twee Turkse locaties nieuw op Werelderfgoedlijst

Turkije is sinds kort twee nieuwe plaatsen op de Werelderfgoedlijst rijker. Foto: Turks Verkeersbureau.

Turkije is sinds kort twee nieuwe plaatsen op de Werelderfgoedlijst rijker. Foto: Turks Verkeersbureau.

Turkije heeft twee nieuwe plaatsingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De historische locaties ‘Bursa-Cumalıkızık: De Geboorte van Ottomaanse Rijk’ en ‘Izmir-Pergamon; en zijn uit meerdere lagen bestaande Culturele Landschap’ zijn toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit is besloten tijdens de 38ste vergadering van het Werelderfgoed Comitee, die onlangs in Doha, de hoofdstad van Qatar plaatsvond.

Turkije
Met deze twee nieuwe inschrijvingen, komt het het totaal aantal UNESCO Werelderfgoed sites in Turkije op 13. De andere locaties in Turkije op de Werelderfgoedlijst zijn: het historische stadsdeel van Istanbul, de Grote Moskee en het ziekenhuis van Divrigi, Hattuşa – de Hittische hoofdstad, Nemrut-berg, Xanthos-Letoön, de archeologische site van Troje, Göreme Nationaal Park en de rotsformaties van Cappadocië, Hierapolis-Pamukkale, het centrum van Safranbolu, de Selimiye Moskee in Edirne, en de Neolitische opgravingen van Catalhöyük.

Hoofdstad van het Ottomaanse Rijk
Bursa is de eerste hoofdstad van het Ottomaanse Rijk en biedt tal van historische elementen die terugvoeren tot de stichting van het rijk. Het 700-jaar oude dorp Cumalıkızık heeft tot heden haar authentieke bouwstijl weten te behouden. Bursa en Cumalıkızık geven samen een goed beeld van de rijke cultuur, de bloeiende handel en het landelijke leven ten tijde van het Ottomaanse rijk. De Werelderfgoed-locatie ‘Bursa-Cumalıkızık: De geboorte van het Ottomaanse Rijk’ bestaat uit zes onderdelen, te weten Hanlar met Orhangazi Complex, complexen van Yıldırım Beyazıd, Hudavendigar, the Green, Muradiye en het dorp van Cumalıkızık.

Izmir-Bergama
De andere nieuwe locatie op de lijst is Izmir-Bergama. Bergama, in de oudheid bekend als Pergamon, wordt beschouwd als één van de meest belangrijke culturele en kunstcentra uit de Hellenistische periode. Zo is in Bergama de grootste bibliotheek uit dit tijdperk te vinden. De locatie is toegevoegd aan de lijst in de categorie ‘Cultuurlandschap’ vanwege de lagen uit verschillende tijdperken, waaronder de Hellenistische-, de Romeinse-, de Oost-Romeinse- en de Ottomaanse-periode. Nieuwe steden werden over oudere plaatsen gebouwd. Bergama telt negen onderdelen: de akropolis, zeven tumulussen en het heiligdom Kybele.

De historische en culturele rijkdom in Turkije is groot. Dit blijkt ook uit de nominatielijst van UNESCO Werelderfgoed, hierop staan momenteel 52 andere locaties in het land. Voor meer informatie ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.