Zomer in het Zuidelijk Museumkwartier

In het Zuidelijk Museumkwartier Utrecht doen ze hun best de zomer te vieren. Foto: Jurjen Drenth.

In het Zuidelijk Museumkwartier Utrecht
doen ze hun best de zomer te vieren. Foto: Jurjen Drenth.

Voor een beetje vermaak deze zomer hoef je niet naar het buitenland, ook genoeg Nederlandse steden doen hun best om de zomerse dagen aangenaam te maken. Zo kun je naar Het Zuidelijk Museumkwartier in Utrecht. Vier de zomer in dit authentieke dorpse stukje Domstad met Musea, gezellige terrassen, bijzondere winkeltjes, knusse cafeetjes en kleine restaurantjes.

Van alles wat
Het is heerlijk rondstruinen in het Zuidelijk Museumkwartier, langs de historische monumenten zoals de 11e verstilde Nieuwegracht en de rust in het Zocherpark, dat het gebied ontsluit. De handige wandelroute, te vinden op www.inhetmuseumkwartier.nu, neemt je mee op deze mooie wandeling door heden en verleden. En met de gratis Utrecht City app, heb je al het leuks van Utrecht bij de hand. Zo zie je ook waar je leuke restaurants en gezellige cafés vindt.

Wie van varen houdt, kan ook te water van het Zuidelijk Museumkwartier genieten; aan het water of op een van de terrassen aan de kade. En liefhebbers van bijzondere winkels komen ruimschoots aan hun trekken. Je vindt er allerlei speciaalzaken met verse vis, heerlijke broden, bijzondere kazen, verse groenten en Italiaanse delicatessen én mensen met passie voor hun producten.

Musea voor jong en oud
Dit bijzondere stukje Utrecht heet niet voor niets ‘Zuidelijk Museumkwartier’ want er zijn veel musea, voor jong en oud. Deze zomer zijn er in de vele musea weer volop activiteiten. De familietentoonstelling ‘Feest! Weet wat je viert’ in museum het Catharijneconvent is een aanrader. Met de expositie ‘Beladen treinen’ staat het Spoorwegmuseum stil bij de transporten van Joden in de Tweede Wereldoorlog naar de vernietigingskampen.

In het Dick Bruna huis, een museum voor kinderen en volwassenen, is het bekende konijn Nijntje te zien samen met een overzicht van het oeuvre van Dick Bruna. In Tot op het bot gaan bezoekers van het Universiteitsmusem zelf op onderzoek uit: luisteren naar het hart van een mens, reuzenschildpad of kangoeroe; voelen aan een olifantshuid, kijken in de operatiekamer bij een hond met een hernia.

Mode-illustrator Piet Paris is gastcurator in het Centraal Museum. Uit de collectie van dit museum kiest Piet Paris meer dan 150 voorwerpen en presenteert ze in een verrassende vorm: als scènes van een musical. Tijdens de Gaudeus Muziekweek, het festival voor hedendaagse klassieke muziek (vanaf 9 september) zijn in de Botanische Tuinen, de Oude Hortus bij het Universiteitsmuseum en Museum Sonnenborgh & Sterrenwacht bijzondere muziekinstallaties te zien én te horen. Dit laatste museum huist ook een reuzentelescoop.

In het Louis Hartlooper Complex wordt, tien jaar na de opening van deze culturele ontmoetingsplaats, tussen 21 en 25 juli feest gevierd met onder meer een talkshow, speciale filmquiz, openluchtvertoning en vertoning van de tien meest succesvolle films van de afgelopen tien jaar.

Voor restaurant- en cafétips, bijzondere winkeltjes, parken, en voor een overzicht van alle musea en andere activiteiten in het Zuidelijk Museumkwartier ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.