Bezoek tuinen en parken in de grensregio

In de grenstreek heb je genoeg tuinen om te ontdekken deze zomer.

In de grenstreek heb je genoeg tuinen om te ontdekken deze zomer.

Tijdens de zomermaanden is het altijd lekker om verkoeling te zoeken in een park of openbare tuin. De grensregio heeft tuinen en parken in alle soorten en maten. Van fantasievol ingerichte privétuinen tot vorstelijke parken. Eén ding hebben al die tuinen gemeenschappelijk: de liefde voor het detail. In de zomermaanden zijn de kleurrijke tuinen een lust voor het oog en de parken bieden op een warme tropische dag de nodige schaduw en verkoeling.

Bont en vrolijk
Er is niets beter voor een goed humeur dan een park vol bonte, geurige bloemen. Dus op naar de Landesgartenschau in Papenburg. Onder het motto ‘bont en blij’ presenteert de stad nog t/m 19 oktober een breed spectrum aan tuinkunst en -cultuur. Papenburg, dat vooral bekend is door de reusachtige cruiseschepen die op de Meyer Werft worden gebouwd, is deze zomer een paradijs voor tuinliefhebbers, met veel inspirerende thematuinen en bloemententoonstellingen, midden in het weidse landschap van het Emsland.

Tuinen om weg te dromen
Het tuinieren zit de bewoners van het Osnabrücker Land in het bloed. De ca. 170 km lange fietsroute ‘GartenTraumTour’ voert langs een grote verscheidenheid aan tuinen en parken in de omgeving van Osnabrück. Of het nu om een particuliere boerderijtuin of een representatieve kasteeltuin gaat, er wordt tuininspiratie op elk niveau geboden. Wat te denken van Kiesekamps Bauerngarten in Bramsche. Rondom de historische boerderij van de familie Kiesekamp is een kleurrijke tuin aangelegd met bloemperken, een kruiden- en een groentetuin. De meeste tuinen zijn op afspraak ook op andere dagen toegankelijk.

Vijvers ter inspiratie
NaturaGart in Ibbenbüren is een van de grootste leveranciers van materiaal voor natuurlijke (zwem)vijvers, van folie tot waterplanten. In het park zijn talrijke vijvers aangelegd, die als proeftuin en inspiratiebron dienen. NaturaGart heeft zich tot een uitstapje van formaat ontwikkeld. Bekijk de watervogels vanuit de ‘Seekanzel’ en de enorme steuren in het koudwateraquarium, of neem een duik in de enorme onderwaterwereld, inclusief tempelruïnes en scheepswrak. Er worden ook laagdrempelige kennismakingscursussen gegeven.

Open tuindagen in Legden
Het dahliadorp Legden in het Münsterland heeft iets met bloemen. Van een grote tuin bij een oude keuterboerderij, via een Toscaanse tuin met gezellige zithoekjes tot een familietuin met een vijver die zo groot is dat er zwanen, eenden en waterhoentjes in rondzwemmen. De beste manier om alle tuinen te bezoeken is met de fiets op de 20 km lange fietsroute. Toegangsbandjes zijn voor € 4,50 bij de plaatselijke VVV verkrijgbaar. Op zondag 21 september vindt het feestelijke dahlia-kinder-bloemencorso plaats. Met gezellige braderie en verkiezing van de dahliakoningin.

Met industriële precisie
Hoe worden perk- en potplanten tegenwoordig geproduceerd? Dat is te zien en te beleven bij Emsflower in Emsbüren, net over de grens bij Enschede. Bij een rondgang in de showkas maak je kennis met de moderne productiemethodes van een van de grootste kwekerijen van Europa. Of maak eens een wandeling door de tropische tuin. Hier wordt duidelijk dat de meeste kamerplanten een kleine versie zijn van de exemplaren uit het tropische regenwoud. Kinderen hebben het naar hun zin in de gratis, overdekte speeltuin.

Meer over tuinen en tuinevemenenten vindt je op de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.