Eerste metrolijn van Midden-Amerika

Metro

Metro


Ook Panama City gaat mee in de vaart der volkeren. Dit voorjaar opende de Panamese president Ricardo Martinelli officieel de eerste metrolijn van Midden-Amerika in de stad. Dit werd grootst gevierd met optredens van diverse artiesten bij metrostation Los Andes. Vanaf februari 2011 is dag en nacht gewerkt aan de realisatie van het project, dat tot dusver $1,88 miljard (€1,36 miljard) heeft gekost. Na deze eerste lijn zullen andere lijnen volgen en de verwachting is dat het gehele metrosysteem van Panama City in 2035 volledig afgerond zal zijn. De metro’s moeten de toenemende verkeersdrukte in de stad met bijna twee miljoen inwoners verhelpen.

Metrolijn 1 verbindt Noord en Zuid
Lijn 1 heeft een lengte van 13,7 kilometer en verbindt in 23 minuten het noorden met het zuiden van de hoofdstad. De 19 metro’s met drie wagons hebben airconditioning en bieden plaats aan maximaal 600 passagiers. De dagelijks opererende lijn heeft momenteel 12 stations tussen Los Andes en Albrook en wordt vanaf augustus uitgebreid met extra spoor en twee nieuwe stations. De metro’s maken het gemakkelijker en sneller om vanuit de hotelzone in het zuiden het oude centrum te bezoeken of te gaan winkelen in de grote Albrook Mall. Van maandag tot en met zaterdag rijden de metro’s tussen 05:00 en 23:00 uur en op zondag tussen 07:00 en 23:00 uur. Momenteel kunnen 15.000 passagiers per uur vervoerd worden en rijdt de metro in de spits iedere 3,5 minuut. In de toekomst zal dit toenemen en rijdt er een metro iedere 1,5 minuut, waardoor 40.000 passagiers per uur vervoerd kunnen worden. Nu Lijn 1 afgerond is, wordt hard gewerkt aan de realisatie van Lijn 2, waarvan de bouw dit jaar start. Ook deze lijn gaat van het noorden naar het zuiden lopen en verbindt de internationale luchthaven Tocumen met de rest van de stad. Naar verwachting wordt deze in 2017 afgerond.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.