Meer attracties langs de A31

bouattractiesrbonne les bains chateau

bouattractiesrbonne les bains chateau

Ook deze  zomer verwelkomt de zuidkust van Frankrijk weer tienduizenden Nederlandse vakantiegangers. De lokroep van de vele campings in combinatie met aangename stranden doet veel gezinnen weer als zoef de haas over de Franse snelwegen naar het zuiden razen. ‘Niets ten nadele van andere departementen maar zou de vakantie niet wat aangenamer zijn wanneer je onderweg ook even de tijd neemt om wat van de omgeving te zien’, stellen de verkeersbureaus van Lorraine en de Champagne-Ardennen. Voet dus wat vaker van het gaspedaal halen, is dan ook hun credo en ervaar dat deze twee departementen meer bezienswaardigheden bieden dan tankstations langs de snelweg. Nadere informatie over Lorraine op www.toerisme-lorraine.eu en over de Champagne-Ardenne op www.champagne-ardennen-toerisme.nl
 
Onbekende stedentrips
Even bijtanken in de steden Metz (www.tourisme-metz.com/nl) of Nancy (www.nancy-tourisme.fr) – beide pal naast de snelweg – is zeker geen straf. Het zijn plaatsen met prachtige centra om rond te lopen, mooie pleinen en tientallen terrassen. Uiteraard is er een enorme keuze aan hotels mocht je er een nacht willen blijven, of ga naar de plaatselijke camping Le Brabois (www.nl.camping-brabois.com).
 
Hou de spieren soepel
In plaats van in een hete auto te zweten liever even de spieren opwarmen in het kuuroord Amnéville-les-Thermes – het kan in Villa Pompéi (www.villapompei.com) en Thermapolis (www.thermapolis.com). Zitten er kinderen op de achterbank, dan is het leuker om even naar de geweldige dierentuin ‘Parc zooligique d’Amnéville’ te rijden met ruim 2000 diersoorten (www.zoo-amneville).
 
Verkoeling in indoor skibaan
Ondanks alle openstaande ramen loopt de temperatuur in de auto vaak al snel op richting de 30 graden, dan is een uurtje skiën in de indoor skibaan Snowhall (www.snowhall-amneville.fr) in Amnéville een verademing. De baan is 620 meter lang en je kunt je ski’s en snowboards thuis laten, alles is er te huur.

Likkebaarden
Met de Route du Soleil die dwars door de Franse regio loopt, is ijs natuurlijk niet aan te slepen. Het is dan ook onmogelijk om een specifieke ijssalon uit de Lorraine te noemen. Het vermelden waard is de streekgebonden ‘glace Plombières’ uit de stad Plombières in de Vogezen. Deze ijssoort wordt gemaakt van vanille met stukjes gekonfijt fruit met kersenlikeur en betovert menig smikkelaar als sinds 1882.

Toeren langs wijngaarden
Laat het geraas van auto’s over snelweg even voor wat het is en buig af om met open ramen te genieten van een mooie route langs de Moesel vol met wijngaarden. Ook de omgeving rond Toul ten westen van Nancy en pal naast de A31 is het omrijden waard.
 
Liefhebbers van mooie kerkjes nemen na Metz de afslag naar het gehucht Sillegny. De ‘Sixtijnse kapel van Lorraine’ mag er van buiten niet zo bijzonder uitzien, eenmaal binnen zie je in deze Gotische kerk prachtige muurschilderingen uit 1540.
 
Bijzonder museum
Een uniek museum in Pont à Mousson is het Musée au fil papier waar je een collectie ziet van onder meer meubels en voorwerpen uit de 19e en begin 20ste eeuw die van papier marché zijn gemaakt. Daarnaast o.a. de zithoek van koningin Victoria, lithografieën uit de 19e eeuw en boeken uit het begin van de 17e eeuw van de universiteit van Lorraine.
 
Jeanne d’Arc 
Tussen 4 en 13 juli wordt iedere avond om 22.30 uur een indrukwekkende Jeanne d’Arc openluchtvoorstelling gegeven. Ruim 200 figuranten treden op met een geluid en lichtshow tegen de gevel van de basiliek van Domrémy (www.spectaclemonumental-jeannedarc.fr) – een stop meer dan waard.
 
Plaatje
Ook langs het traject in de Champagne-Ardenne zijn er verschillende opties om de snelweg even te verlaten. Een pittoreske halte zou het plaatsje Bourmont kunnen zijn (12km ten noordwesten van afslag 8.1). Dit ommuurde stadje is één van de zes dorpjes met het predicaat ‘Petites Cités de Caractère’ en ligt op een verhoogd rotspunt boven de Maasvallei. Bourmont, gelegen op de grens van de Champagne en Lorraine, biedt een schitterend uitzicht over de groene, bosrijke omgeving. De terrastuinen en de mooie architectuur, waaronder twee kerken, nodigen uit tot een rondwandeling door het stadje. Lees meer op www.bourmont.fr
 
Langres
Op slechts 11km van afslag 7 ligt de vestingstad Langres, een vrij onbekend juweeltje. De stad kan ideaal per fiets of e-bike ontdekt worden en ook zijn er Nederlandstalige audiotours te huur, inclusief toegang tot het Musée d’Art en Histoire en de toren van de Navarre. Tot eind september rijdt er ook een toeristentreintje in 50 minuten door de stad. Rij je één van de weekenden in augustus op dit traject over de A31, bezoek dan het jaarlijkse zomerfestival van de Hallebardiers gilde in Langres. Nadere info op www.tourisme-langres.com.
 
Overnachten in een watermolen
Hoor je liever het ruisen van de bomen dan het lawaai van voorbijrazende auto’s, dan is een oude watermolen uit de 15e eeuw wellicht een optie om te overnachten. Le Moulin au Fil de L’Eau (5 km ten zuidoosten van afslag 6) is aangesloten bij Gîtes de France en beschikt over een suite en 4 logeerkamers. Nadere info viawww.lemoulinaufildeleau.com.
 
Benen strekken
Ook het thermenstadje Bourbonne-les-Bains (www.tourisme-bourbonne.com), 19 kilometer ten oosten van afslag 8, biedt de vermoeide automobilist een uitgelezen kans om de spieren even te ontspannen. Voor een culturele stop ga je naar de Abdij van Auberive (www.abbaye-auberive.com) dat tegenwoordig als cultureel centrum fungeert. De benen strekken in een bijzondere groene omgeving; dat kan bij ‘Tuffiere de Rolampont’, een prachtig natuurgebied met een soort trapvormige waterbekken van tufsteen. Het ligt nabij Langres. Ook het idyllische wijndorpje Montsaugeon  – 24km ten zuiden van Langres – is een verademing na vele uren snelweg turen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.