Skipassen in 2014/2015: 3,4% duurder

Wintersport.

Wintersport.


Wintersport is al niet de goedkoopste vakantie van het jaar, maar voor komend seizoen wordt het weer een stukje duurder. Onderzoek van Snowplaza.nl onder 135 wintersportcentra heeft uitgewezen dat de gemiddelde prijs van een skipas voor het seizoen 2014/2015 gemiddeld met 3,4% stijgen.

De zomervakantie zit er voor de meeste Nederlanders weer (bijna) op. Voor veel wintersporters is dit het moment om op zoek te gaan naar een vakantiebestemming voor aankomend winterseizoen. De kosten van de skipas zijn altijd een belangrijk deel van het vakantiebudget. Gemiddeld tellen we een paar honderd euro neer om 6 dagen lang gebruik te maken van de liften in een skigebied.

Slechts 10% van de skigebieden hanteren in seizoen 2014/2015 dezelfde prijzen als vorig jaar. De overige skigebieden verhogen hun prijzen met gemiddeld 3,4% voor een skipas in het hoogseizoen. Opvallend is dat de prijsstijgingen in het laagseizoen minder hoog zijn, gemiddeld 1,7%. Geen enkel skigebied heeft haar prijzen verlaagd voor het komende winterseizoen. In slechts 30% van de skigebieden betaal je minder dan € 200,- voor een 6-daagse skipas voor volwassenen.

Top 3 goedkoopste 6-daagse skipassen

In de volgende plaatsen betaal je aankomende winter het minst voor je skipas.
1. Maurach, Oostenrijk: € 112,-
2. Aussois, Frankrijk: € 140,-
3. Le Corbier – St. Jean d’Arves, Frankrijk: € 163,50

De duurste skipassen

De duurste skipas koop je deze winter in Zermatt in Zwitserland. Een 6-daagse skipas voor ruim 350 km pistes kost 434 CHF, oftewel bijna € 360,-. In Frankrijk is de koploper Paradiski (La Plagne – Les Arcs) waar je dit seizoen € 285,- betaald om 6 dagen te skiën. In het populairste wintersportland Oostenrijk betaal je deze winter in Ischgl de hoofdprijs voor je skipas: € 265,50 om 6 dagen gebruik te maken maken van de liften en de pistes. In Italië is de Dolomiti Superskipas het duurst. Echter voor de € 270,- die je betaalt heb je wel toegang tot maar liefst 1.200 km aan pistes. Per kilometer piste valt de prijs dus weer mee.

Waar skiën kinderen het goedkoopst?

In veel skigebieden krijgen kinderen tot een bepaalde leeftijd – meestal is dit 5 of 6 jaar – een gratis skipas mits een van de ouders een 6-daagse skipas koopt. Echter in Weißsee Gletscherwelt kunnen betalende ouders 2 kinderen gratis meenemen tot een leeftijd van 12 jaar. In het Stubaital, waaronder o.a. de skigebieden van de Stubaier Gletsjer en Schlick 2000 vallen, ontvangen kinderen tot 10 jaar een gratis skipas. Ook in Hochzeiger in het Pitztal en de Wulzeralm skiën kinderen tot 10 jaar zonder te betalen.

Betalende kinderen zijn net als de volwassenen het goedkoopst uit in Maurach, op nummer 2 staat Pejo in Italië en nummer 3 is Skiregion Dachstein-West.

Onderzoek
Voor het onderzoek zijn de prijzen vergeleken van 135 skipassen in de belangrijkste wintersportlanden: Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Italië en Duitsland. Op het moment van publicatie zijn nog niet alle nieuwe skipasprijzen van het seizoen 2014/2015 bekend.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.