Van A naar Berlijn: Reizen in een wereldstad

In Berlijn kun je ook goed van hotspot naar hotspot wandelen, zo zie je ook nog wat van de stad.

In Berlijn kun je ook goed van hotspot naar hotspot wandelen, zo zie je ook nog wat van de stad.

Dit laatste verhaal van onze Berlijn special gaat over vervoer. Je kan op verschillende manier naar de Duitse hoofdstad reizen. Zo kun je met het vliegtuig, met de auto of met de trein. Ik ken zelfs iemand die het stuk gelift heeft. Daarnaast kun je je in de stad zelf op veel verschillende manieren verplaatsen. Natuurlijk kun je zelf kiezen wat het beste bij je past, maar ik heb wat tips voor je om je reis makkelijker te maken.

Umweltplakette
Om sommige Duitse steden in te mogen rijden heb je een Umweltplakette nodig. Dit is een sticker die je op de vooruit van je auto moet plakken. Zonder sticker mag je dus niet de Umweltzones inrijden. De stickers zijn in het leven geroepen om de luchtkwaliteit van een stad te verbeteren. Berlijn is een van de steden waar een Umweltzone geldt.
Het hebben van een Umweltplakette is dus belangrijk als je met de auto naar Berlijn gaat. Je kan de sticker bestellen bij de ANWB voordat je op vakantie gaat. Dat moet je minstens vijf werkdagen voordat je weggaat doen, anders heb je hem niet op tijd binnen. Kosten hiervoor zijn voor ANWB-leden € 16,95, niet-leden betalen € 17,95.
Als je, net zoals ik, hier niet aan gedacht hebt kun je de sticker ook in Duitsland zelf halen. Dit is alleen niet zo makkelijk als een vignet voor de snelweg in Oostenrijk halen bij een groot tankstation. Je moet namelijk naar een TUV garage, niemand anders mag een milieusticker verkopen.
Wij dachten dat je bij een tankstation vlak voor Berlijn wel een sticker konden halen, maar zo werkt het dus niet. Uiteindelijk hebben we anderhalf uur rond gereden en zijn we langs twee garages geweest. Niet alle TUV garages kunnen namelijk een Umweltplakette voor een buitenlands kenteken registeren. Het goede nieuws is dat we na al het omrijden een sticker gevonden hadden en dat we er maar €5,- voor hoefden te betalen. Dus uiteindelijk ben je goedkoper uit, maar je bent er zoveel tijd aan kwijt dat je eigenlijk geen winst behaalt. Dus als je verstandig bent zorg je dat je voor je vakantie een Umweltplakette geregeld hebt.

De Metro
De makkelijkste manier om je in Berlijn te verplaatsen is de metro. Ook als je met de auto gekomen bent, kun je die beter bij je vakantieadres laten staan. Tijdens een driedaagse stedentrip naar de Duitse stad kun je een metrokaartje van 72 uur kopen. Dit kaartje is geldig voor zone AB en kost ongeveer €23,-. Wij hebben bewust gekozen voor deze zone omdat we niet verder zouden reizen. Kijk dus voordat je een kaartje gaat kopen in welke zones je denkt te gaan reizen. Dit kun je zien op de metrokaarten, waar ook de haltes op aangegeven staan. Zo’n kaart is onmisbaar als je van plan bent om de stad met de metro te gaan verkennen.
De metro is verreweg de snelste manier om de highlights van de stad te zien. Als je eenmaal op het goede metroplatform staat komt er ongeveer om de 3 minuten een trein. Je hoeft dus nooit lang te wachten. Daarnaast staan de verschillende metrolijnen erg goed aangegeven. Aan het begin van het platform staat een bord waarop staat welke haltes deze metro aandoet. Zo stap je eigenlijk nooit in de verkeerde trein.
Dat maakt de metro ook nog eens erg gebruiksvriendelijk. Je moet je even verdiepen in het kaartje, maar als je eenmaal een paar keer ingestapt bent weet je wel hoe het werkt. Het systeem kan er misschien een beetje ingewikkeld uitzien als je nog nooit met de metro gereisd hebt. Maar het is echt heel makkelijk, je moet het even doorhebben. Laat je dus niet afschrikken doordat je het idee hebt dat het te moeilijk voor je is.
Daarnaast is de metro echt een vervoersmiddel dat locals ook nemen. Op deze manier kom je in contact met echte Berlijners (en een hoop andere rare mensen, maar dat is juist wel vermakelijk). Als je dus op vakantie gaat om het gevoel van de stad mee te krijgen is de metro ideaal.

Wandelen
Naast het feit dat alle hotspots makkelijk met de metro te bereiken zijn, kun je veel dingen ook lopend bereiken. Zo kun je van Potsdamer Platz zo naar de Brandenburger Tor lopen. Op deze manier breng je niet je halve stedentrip ondergronds door. Het duurt misschien wat langer, maar je hebt vakantie dus je hebt de tijd. Berlijn is een stad met een hele bijzonder vibe, dat zal iedereen die er geweest is beamen. De beste manier om dat gevoel mee te krijgen is door de straten van de stad lopen. Berlijn is creatief, vrij en bijzonder door de geschiedenis. Dat zie je allemaal terug. Oud en nieuw wordt op een opmerkelijke manier gecombineerd in de stad. Zo zie je oude portiekgebouwen met moderne glazen balkons. Dus terwijl je van hotspot naar hotspot loopt kun je ook nog van de rest van de stad genieten. De ANWB Extra gids heeft ook nog twee looproutes die je door de stad kan volgen.

Dit was het laatste verhaal van onze Berlijn Special. Inmiddels hebben we tips gegeven over routeplanners op reis, het vinden van een appartement en Berlijn in drie dagen (deel 1 & 2). Zelf ben ik weg van Berlijn en ik hoop dat iedereen geniet van zijn toekomstige reis naar de Duitse stad.

Ook de wandeling naar het metrostation was niet verkeerd.

Ook de wandeling naar het metrostation was niet verkeerd.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.