Wat doen in weekend 6 en 7 september?

Zelf een keertje je appels plukken?

Zelf een keertje je appels plukken?


Alleen al aan de enorme hoeveelheid activiteiten die weer losbarsten zou je kunnen concluderen dat ‘heel Nederland’ weer terug is aan vakantie en dat het normale leven zijn gang weer hervat. En dat is natuurlijk ook zo. Hierbij onze top 18 van leuke dingen die je kunt ondernemen in het weekend van 6 en 7 september 2014:

 1. In het Stedelijk Museum in Amsterdam opent de expositie The Image as Burden; een overzichtstentoonstelling met ruim 100 tekeningen en schilderijen van Marlene Dumas. De expositie is te zien tot 4 januari 2015. Dumas laat zich vaak inspireren door foto’s uit kranten en tijdschriften uit haar brede beeldarchief. De dagelijkse stroom aan fotografische beelden is volgens de kunstenaar van invloed op de manier waarop mensen naar elkaar en naar de wereld om hen heen kijken.
 2. Hoewel we natuurlijk het hele jaar door appels eten, is er maar een tijd in het jaar dat ze rijp zijn en dat is nu. Wie – samen met zijn kinderen – eens wil meemaken hoe dat nu in zijn werk gaat, dat appels plukken, die kan dit weekend naar de landelijke appelplukdag. Verspreid over het hele land zijn er verschillende locaties waar men terecht kan. Toegang is doorgaans gratis, maar het meegenomen fruit moet worden afgerekend. De Landelijke Appelplukdag wordt dit jaar mogelijk gemaakt door de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).
 3. Dining with the Tsars. Breekbare schoonheid uit de Hermitage, is de titel van een expositie die vanaf dit weekend tot en met 1 maart 2015 te zien is in de Hermitage Amsterdam. Het is de eerste lustrumtentoonstelling met serviezen uit de collectie van Hermitage St.-Petersburg. Aan de hand van acht porseleinen en creamware serviezen uit de Hermitage St.-Petersburg worden de bals en banketten van het tsarenhof beleefd. Bezoekers wanen zich te gast, alsof ze in bezit zijn van een keizerlijke uitnodiging, de trappen van het Winterpaleis bestijgen, de etiquetteregels leren, zich opmaken voor het officiële bezoek.
 4. In het openluchttheater De Doolhof in Tegelen wordt het Bluesrock Festival gehouden. Het is de 31e editie, met oa Dana Fuchs, Royal Southern Brotherhood en Ruben Hoeke Band. De organisatie is een samenwerking tussen Buro Pinkpop en Mojo Concerts.
 5. Museum Arnhem heeft de expositie ‘Fragment’. Het is een onderdeel van een serie van vijf tentoonstellingen ter herdenking van de Slag om Arnhem. Expo met videowerken van Balka (Warschau, 1958) die zijn pelgrimage langs de sporen van de Sjoa verbeelden. In zijn videowerken laat hij de leegte zien die de weggevoerde en vermoorde Joden achterlieten in de Poolse samenleving. Hij toont het ‘schuldige’ landschap van de vernietigingskampen.
 6. Ook in Arnhem is de 68e Airborne Wandeltocht, een herdenkingswandeltocht voor de Slag om Arnhem in september 1944 met dit jaar naar verwachting 34.000 deelnemers uit 17 landen.
 7. In Hilversum kan iedereen een kijkje achter de schermen nemen tijdens de jaarlijkse open studio-dagen.
 8. In Maastricht wordt de jaarlijkse Flikkendag gehouden. Een evenement van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg met demonstraties, i.a.v. acteurs uit de tv-serie Flikken Maastricht. Een dag vol ‘Flikkenactie’ met razende speedboten, snuffelende speurhonden, duikers,
  heldhaftige hulpverleners, levensechte demonstraties én de acteurs van de tv-serie Flikken Maastricht. Van 11.00 tot 17.00 uur bruist het centrum van Maastricht weer als nooit tevoren tijdens deze open dag van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Naast de cast van Flikken Maastricht geven alle regionale hulp- en veiligheidsdiensten acte de présence op onder andere de Markt, het Vrijthof, de Maasboulevard, bij de Boompjes/Stadspark en de Kesselskade/Mariastraat.
 9. In Kortenhoef wordt het Nederlands Kampioenschap Palingroken gehouden. Goed voor een culinair uitje. Ieder jaar doen meer dan 100 rokers uit alle windstreken van ons land (en soms daarbuiten) mee. De deelnemers zijn behoorlijk fanatiek; een goede klassering op het Nederlands Kampioenschap betekent iets in de rokerswereld. Naast paling voor de wedstrijd wordt ook andere vis gerookt ter demonstratie en verkoop aan de ruim 15.000 bezoekers van dit evenement.
 10. In het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam staat Atlas Festival 2014 op de planning. Een evenement met componisten en musici uit het Verre Oosten, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Europa.
 11. In totaal 38 culturele instellingen doen mee aan de Museumnacht in Den Haag, met vanaf 16.00 uur Kindermuseumnacht. De opening is in het Gemeentemuseum Den Haag.
 12. Het Boekenfestijn Utrecht met boeken tegen lagere prijzen is neergestreken in de Jaarbeursgebouwen.
 13. Rotterdam viert de Wereldhavendagen. Het is de 37e editie, in het teken van de ‘kleurrijke haven’, met oa sleepbotenparade, calamiteiten- en baggerdemonstraties en een sloepenrace. In 2013 trok het evenement meer dan 400.000 bezoekers.
 14. In het Zeeuwse Goes gaat de Ride for the Roses van start, de 17e editie dit fietsevenement waarvan de opbrengst voor KWF Kankerbestrijding is met routes van 25, 50 en 100 km. Start- en finish bij de Zeelandhallen.
 15. Het Utrechts Uitfeest is de opening van het culturele seizoen. Een programma van muziek, literatuur, theater, dans, beeldende kunst, fotografie en film op bijna 100 locaties.
 16. In dit weekend opent ook Den Haag het nieuwe seizoen met het Haags UIT festival. Met 100 voorstellingen in Haagse theaters.
 17. Allerlei mensen hebben de afgelopen weken ijs-emmers over zich gestort om zo aandacht te vragen voor de ziekte ALS. In Amsterdam doen ze dat al jaren met de Amsterdam City Swim. Ook dit jaar weer.
 18. Het is weer tijd voor het Corso Zundert. De 73e editie van het (volgens de organisatie) vroomste corso ter wereld, een optocht van 20 met dahlia’s versierde corsowagens en muziekkorpsen. Duizenden vrijwilligers tonen aan ruim 70.000 bezoekers de creaties waar ze maandenlang aan gewerkt hebben.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.