Giganten uit de IJstijd in IMAX

De film Giganten uit de ijstijd laat zien hoe het er in de ijstijd uitzag op aarde.

De film Giganten uit de ijstijd laat zien hoe het er in de ijstijd uitzag op aarde.

Nederland is deze winter in de ban van de ijstijd. Naast de grote reizende tentoonstelling ‘Giants of the Ice Age’ komt er nu ook een IMAX film over deze tijd naar het Omniversum. Van 7 oktober 2014 tot mei 2015 is de film Giganten uit de IJstijd te zien. De grootbeeldfilm, met verteller Gijs Scholten van Aschat, brengt in beeld hoe de aarde er tijdens het pleistoceen uit zag en welke dieren de immense gletsjers en prairies van Europa, Azië en Noord-Amerika bevolkten. Vanaf 11 oktober is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de tentoonstelling IJstijd die in combinatie met de film extra voordelig kan worden bezocht.

De film
De grootbeeldfilm Giganten uit de IJstijd neemt de kijkers mee naar het pleistoceen. Tienduizend jaar geleden zag de aarde er heel anders uit. Op het noordelijk halfrond werden landijskappen gevormd, maar er waren ook periodes met een gematigd klimaat. Gigantische dieren zoals sabeltandtijgers en reusachtige grondluiaards en iconische wolharige mammoeten leefden op de immense gletsjers en prairies van Europa, Azië en Noord-Amerika. Deze giganten werden zowel gevreesd als achtervolgd door prehistorische jagers.

Opgravingen
Over deze tijd leren we meer door opgravingen. Zo werd recent in Siberië het mammoetjong Lyuba gevonden, een van de best bewaarde mammoetmummies ter wereld, en in 2008 onder een parkeerplaats in Los Angeles Zed, een van de meest complete Colombiaanse mammoetskeletten. In Giganten uit de IJstijd gaan we terug in de tijd en zien we hoe en waar Lyuba en Zed leefden en wat er met hen gebeurde. Mammoeten, reuzenwolven, sabeltandtijgers en grondluiaards komen weer tot leven op het 840 m² grote koepelscherm van Omniversum, uitgerust met 36 luidsprekers, zeskanaals digitaal geluid en zes subwoofers voor voelbaar lage tonen.

Opwarming
De grootbeeldfilm zet de kijkers tenslotte ook aan tot nadenken. Door de opwarming van de aarde worden nu duizenden planten- en diersoorten bedreigd. Zullen olifanten, bizons en tijgers, net als hun families uit de IJstijd, binnenkort uitsterven? Giganten uit de IJstijd geeft nieuwe ideeën over de relatie tussen klimaat, bodemschatten, de aarde en zijn bewoners.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.