Haagse bunkers voor 1 dag te bekijken

Een kijkje in de commandobunker. Foto: Bas de Mos/Bunkerdag.nl

Een kijkje in de commandobunker. Foto: Bas de Mos/Bunkerdag.nl


In Den Haag zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De meest in het oog springende overblijfselen zijn de bunkers die als onderdeel van de Atlantikwall zijn gebouwd. Normaal zijn deze voor veel mensen fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar op zaterdag 27 september zijn de bunkers in Den Haag voor één dag open.

Den Haag en Scheveningen veranderden tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. De bunkers zijn daarvan nog de stille getuigen. Maar de aanleg van de Atlantikwall had nog veel ingrijpender gevolgen: hele woonwijken moesten wijken voor een kilometerslange tankgracht en meer dan honderdduizend bewoners werden gedwongen hun huizen te verlaten en elders onderdak zoeken.

Atlantikwall

Tijdens de Haagse Bunkerdag krijgen bezoekers een dag lang de kans om een aantal elementen van de Atlantikwall, die normaal gesloten zijn, van dichtbij te bekijken. Naast de openstelling van verschillende bunkers en andere historische plekken, worden er activiteiten georganiseerd om bezoekers de verborgen verhalen van dit bijzondere erfgoed te laten beleven. Tijdens de dag is bijvoorbeeld de Radarbunker in het Westduinpark voor het eerst in 8 jaar geopend voor bezoekers.

Ook de Hospitaalbunker op de van Ouwenlaan is een uniek gebouw in de Atlantikwall dat de deuren zal openen. Verder zijn er rondleidingen en rondwandelingen, zoals de unieke wandeling over het terrein van Radio Scheveningen, dat nog nooit eerder voor publiek toegankelijk is geweest. Ook kunnen bezoekers genieten van theater in twee oude geschutsbunkers, staan er historische voertuigen en zal er bijzonder beeldmateriaal te zien zijn. Het Museon en het Haags Historisch Museum zijn gratis toegankelijk voor bezoekers van de Bunkerdag.

De Haagse Bunkerdag is een initiatief van de Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall. De stichting wil laten zien hoeveel invloed de bouw van de Atlantikwall op het leven van alle inwoners langs de kustlijn van het vaste land van Europa. Door te laten zien hoe de aanleg van de Atlantikwall het leven van de bewoners van de kuststreek en in West–Europa heeft bepaald, wil de stichting tevens bijdragen aan een voortdurende bezinning over vrede en vrijheid.

Voor meer informatie kijk op www.bunkerdag.nl
Wanneer: 27 september van 11.00 tot 17.00
Waar: verschillende locaties in Den Haag.
Prijs: Passe–Partout voor volwassenen 5 euro, en voor kinderen onder de 12 jaar 2,50 euro

0

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.