Het Groningen van Cornelis Jetses

In Groningen komt een tentoonstelling over de tekenaar van aap, noot, mies.

In Groningen komt een tentoonstelling over de tekenaar van aap, noot, mies.

De illustrator Cornelis Jetses, bekend als tekenaar van ‘Ot en Sien’ en het leesplankje met ‘aap, noot, Mies’, werd in 1873 in Groningen geboren. Daarom is in het Noordelijk Scheepvaartmuseum vanaf 4 oktober de expositie ‘Het Groningen van Cornelis Jetses’ te zien.

Memoires
Jetses werd geboren in een arme buurt in Groningen, de stad waar hij ook opgroeide. Vanaf zijn dertiende volgde hij tekenlessen in de avonduren, terwijl hij overdag werkte in een steendrukkerij. In 1951, vier jaar voor zijn dood, heeft Cornelis Jetses zijn jeugdherinneringen opgeschreven. Jetses overleed in Wassenaar in juni 1955. In deze memoires vertelt hij hoe hij opgroeide als kind, met wie hij omging, hoe hij en zijn vriendjes zich vermaakten en hoe feestdagen werden gevierd in het arme gezin Jetses. De teksten geven een goed beeld van de stad Groningen tussen 1873 en 1894.

Groningen
In de tentoonstelling vormt het Groningen van Cornelis Jetses het centrale thema. Naast de prenten en tekeningen waarin Groningen nadrukkelijk als decor en onderwerp fungeert, worden ook onder andere vijf ‘promotieplaten’ getoond die Jetses tekende voor net afgestudeerde studenten. Daarnaast zullen ook veel onbekende schetsen te zien zijn, die als studiemateriaal de basis vormden voor de gepubliceerde platen. Ook wordt er op de expositie een vergelijking gemaakt tussen het onderwijs van toen en het onderwijs van nu: wat is er veranderd in de tijd tussen de schoolplaten en de Ipads?

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.