Kurktrend doet het goed in Portugal

In de Portugese wijnregio Alentejo staat het eerste kurkhotel.

In de Portugese wijnregio Alentejo staat het eerste kurkhotel.

Kurk is helemaal hot en daar profiteert de Portugese wijnregio Alentejo volop van. De regio staat bekend als ’s werelds grootste kurkproducent. De kurkeik groeit er volop. Hoewel de kurk al sinds de 17e eeuw als gelijknamige wijnflesdop wordt gebruikt – waar het product bekend van is – zie je het natuurproduct steeds vaker terug in schoenen, tassen, hoedjes, accessoires, interieur en gebouwen. Vorig jaar is in werelderfgoed-stad Évora zelfs het luxe design Ecorkhotel geopend dat (als eerste hotel ter wereld) grotendeels uit kurk bestaat.

‘s Werelds eerste kurkhotel
In 2013 is net buiten het centrum van de hoofdstad van Alentejo, Évora, het Ecorkhotel geopend. Dit hotel is ontworpen door architect José Carlos Cruz. Geheel in lijn met het omliggende landschap bestaat de buitenkant van het 4-sterren designhotel uit kurk. Het is daarmee het eerste kurkhotel ter wereld. Behalve dat het goed oogt, heeft de kurk een zowel thermische als akoestische werking en een energiesparend effect. Bovendien geeft het materiaal het hotel een natuurlijke touch tussen de omringde kurkbomen, steeneiken en olijfbomen. Het eco-hotel bestaat uit 56 moderne suites van 70m2 per stuk, een relaxte Spa, een fitnessruimte, twee zwembaden en een restaurant en bar. Ook in het interieur komen de kurkaccenten steeds terug.

Kurk: milieuvriendelijk en stylish
Kurk is een 100% natuurlijk product. Het groeit als schors aan de kurkeik. Na het afschrapen van het kurkmateriaal groeit de eik iedere negen jaar weer aan. Dit maakt het product duurzaam. Behalve milieuvriendelijk is kurk stevig, flexibel en warmte- en kou-bestendig. Bovendien is de minimalistische en stylish look van het materiaal sterk in trek bij moderne designers en consumenten. Daarom wordt er steeds creatiever omgegaan met kurk. Behalve wijnfleskurken koop je tegenwoordig vele andere kurkproducten, variërend van sieraden tot tapijten en van kledingstukken tot design meubels.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.