Plezier in Portugal

De Portugese stad Évora staat in Oktober in het teken van zang en dans, maar je kan ook de oude stad ontdekken.

De Portugese stad Évora staat in Oktober in het teken van zang en dans, maar je kan ook de oude stad ontdekken.

Oktober is dans- en filmmaand in Évora. Deze Portugese stad is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Évora staat bekend als de best bewaarde stad uit Portugals Gouden Eeuw van ontdekkingsreizen en specerijenhandel. Binnen haar vestigingsmuren, die grotendeels nog in tact zijn, liggen veel bezienswaardigheden die de Portugese geschiedenis tot leven brengen. Maar ook moderne culturele instanties vinden in Évora hun weg. Zo staat de maand oktober in het teken van het International Contemporary Dance Festival (FIDANC) en het International Short Film Festival (FIKE), waar met name veel jongeren op af komen.

10-18 oktober – Moderne dans in een klassieke stad
Van 10 tot 18 oktober vindt de 15e editie van het internationale moderne-dansfestival in Évora plaats, genoemd FIDANC. Tijdens dit festival bloeit de historische stad op en worden diverse moderne-dansoptredens gegeven voor zowel jong als oud. Wie het aandurft, kan die dagen zelf verschillende dansworkshops volgen.

21-25 oktober – Nederlandse film vertegenwoordigd op filmfestival FIKE
Het internationale filmfestival FIKE wordt dit jaar voor de 12e keer georganiseerd en vindt van 21 tot 25 oktober plaats in de Alentejaanse steden Évora en Beja. Meer dan duizend ‘short films’ in de vorm van documentaires, animaties en ficties uit 44 verschillende landen hebben zich aangemeld voor het filmfestival, waarvan deze 39 films zijn geselecteerd om te worden getoond. Onder de trotse selectie bevindt zich ook een Nederlandse fictiefilm: Reizigers in de Nacht (Travelers in the Night).

Sfeer proeven
Het stadsaanzicht van Évora alleen doet denken aan een kunstwerk. Op de weids uitgestrekte hoogvlakte van de Alto Alentejo liggen Évora’s kronkelige straatjes, karakteristieke pleintjes en witte huisjes versierd met balkonnetjes en typisch Portugese azulejos (blauwe keramieken tegeltjes). Cultuurliefhebbers zijn hier aan het juiste adres. In de straten van Évora maak je een wandeling door de geschiedenis en doe je op iedere hoek kennis op over het diverse en rijke verleden van de regio. Ook breng je er een bezoekje aan het grootste culturele instituut van Évora, het Fórum Eugénio de Almeida, waar allerlei artistieke (met name moderne-kunst) tentoonstellingen worden gehouden. Het charmante plein Praça do Giraldo vormt het hart van de stad. Hier pak je een terrasje terwijl je geniet van het uitzicht op de bedrijvigheid rondom de winkeltjes of de marmeren Renaissance fontein waar de lokale bevolking temperamentvol het gesprek van de dag voert.

Voor meer informatie ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.