Tentoonstelling toont belang Turkije

Historische vondsten in Turkije.

Historische vondsten in Turkije.


‘Aphrodisias, de stad van Aphrodite’ is de titel van een fototentoonstelling die op woensdag 24 september 2014 opent in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De tentoonstelling gaat over de gelijknamige antieke stad in zuidwest-Turkije. Speciaal voor de tentoonstelling selecteerden cultuurhistoricus Wolter Braamhorst en onderzoeker Eray Ergeç enkele tientallen foto’s die zij van de archeologische site Aphrodisias maakten. Een deel van hun werk is begin dit jaar gepubliceerd in het gratis te verkrijgen reisboek ‘Turkije: waar Europa begon’, dat in opdracht van het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme is samengesteld. De tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden is te bezoeken tot en met 16 november 2014.

De indrukwekkende ruïnes van de antieke stad Aphrodisias worden tot de mooiste historische sites van Turkije gerekend. De stad is vernoemd naar het legendarische heiligdom voor Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd Aphrodisias herontdekt door professor Kenan Erim. Tijdens de opgravingen zijn onder meer tientallen marmeren beelden gevonden, waarvan er veel te bewonderen zijn in het plaatselijke Aphrodisias Museum.

Aphrodisias

Nieuw reisboek, Turkije: waar Europa begon…
Begin deze zomer heeft het Turks Verkeersbureau in Den Haag een nieuw reisboek uitgegeven dat de lezer meeneemt in de rijke geschiedenis van het moderne Turkije. Reizen door Turkije is een ontdekkingstocht in het verleden en heden. Waar je ook bent in Turkije, overal vind je elementen die verbonden zijn met het ontstaan van de Europese samenleving. Vandaar ook de titel, ‘Turkije: waar Europa begon’. Het 224 pagina’s tellend reisboek presenteert drie routes met haar cultuurhistorische hoogtepunten. Dit zijn:

  • Het begin van het begin: Van Antiochië naar Nemrut
  • Op weg naar het groene paradijs: Van Ankara naar Trabzon
  • Een zonovergoten ontdekkingstocht: Van Bodrum naar Efeze

Turkije: waar Europa begon… is geïllustreerd met foto’s van de samenstellers. Het reisboek is op aanvraag gratis verkrijgbaar bij het Turks Verkeersbureau in Den Haag, info@welkominturkije.nl.

Afrodisias – Aphrodisias Genel Bilgiler

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.