Vakantie vanuit een design blokhut

Noorwegen is een nieuwe design berghut rijker, waar reizigers het hele jaar door welkom zijn. Foto: Kasper Rehnman.

Noorwegen is een nieuwe design berghut rijker, waar reizigers het hele jaar door welkom zijn. Foto: Kasper Rehnman.

Noorwegen is het hele jaar door een populaire vakantiebestemming. In de zomer kun je er wandelen en in de winter kun je er skiën. Als je van plan bent om een vakantie naar het Scandinavische land te plannen kun je nu kiezen voor een opmerkelijke accommodatie. Midden in de bergen van Noord-Noorwegen kun je terecht in de net geopende Rabothytta in Hemnes. Deze op 1.200 meter hoogte gelegen berghut, vlakbij de Okstindan gletsjer, is enkel te voet of per ski’s bereikbaar. Behalve een exclusieve locatie heeft de berghut een bijzonder ontwerp. De hut is de nieuwste aanwinst van de Noorse wandelorganisatie Den Norske Turistforeningen (DNT). Er zijn inmiddels zo’n 500 berghutten over het hele land aangesloten bij DNT.

Een architectonisch hoogstandje
Architectuurliefhebbers, wandelaars en wintersporters kunnen in het bergachtige Noord-Noorwegen in de nieuwe design berghut verblijven. De Rabothytta – vernoemd naar de Franse glacioloog en geograaf Charles Rabot die de noordelijke berggebieden grondig verkend heeft – is ontworpen door het bekende Noorse architectenbureau Jarmund/Vigsnæs. Geïnspireerd door het omringende ruige gebergte, heeft de hut een uniek ontwerp met grof uitstekende hoeken en schoorstenen die de robuuste bergtoppen van de omgeving nabootsen. Een moderne structuur met grote ramen bieden garantie voor een spectaculair uitzicht over de Okstindan gletsjer. De Rabothytta is gemaakt van lokaal materiaal dat bestand is tegen het strenge winterweer. Dit maakt de hut een welkom optrekje voor wie zich waagt aan een tocht door het ongerepte natuurlandschap. Anders dan veel berghutten van haar soort, is de Rabothytta het hele jaar geopend.

Noorse berghutten
Het aanbod van de DNT is met de opening van de Rabothytta uitgebreid naar zo’n 500 berghutten in heel Noorwegen. Andere voorbeelden van bijzondere accommodaties van de DNT die populair zijn onder outdoor- en designliefhebbers zijn de Breidablik, de Mount Skåla Toren, de luxe Preikestolen Mountain Lodge en het Preikestolen Boomhuttenkamp. Er bestaan drie types DNT-hutten: ‘serviced’, ‘selfserviced’ en ‘unserviced’. Eerstgenoemde is van alle gemakken voorzien, inclusief restaurant. In het tweede type maak je je eigen eten, maar zijn wel voorraden aanwezig. Gasten van het derde (en meest avontuurlijke) type hut verzorgen volledig zelf hun eten, door voldoende mee te nemen of gebruik te maken van de omringende natuur en bijvoorbeeld te gaan vissen. De Rabothytta is een ‘unserviced’ hut. Prijzen variëren van ongeveer €25,- per nacht in ‘selfserviced’ en ‘unserviced’ hutten tot ongeveer €35,- per nacht in ‘serviced’ hutten voor leden van de DNT. Voor niet-leden gelden prijzen van respectievelijk ongeveer €38,- en €45,- per nacht. Een jaarlijks lidmaatschap kost ongeveer €70,-. Steeds meer wandelaars maken gebruik van dit betaalbare alternatief voor kamperen en verplaatsen zich zo wekenlang van hut naar hut.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.