Leipzig herdenkt revolutie met feest

In Leipzig herdenken ze de val van de muur, 25 jaar geleden. Foto: LTM Punctum Schmidt.

In Leipzig herdenken ze de val van de muur, 25 jaar geleden. Foto: LTM Punctum Schmidt.

Leipzig herdenkt het 25e jubileum van de Vreedzame Revolutie met evenementen. 25 jaar geleden startte de Val van het IJzeren Gordijn, dat West- van Oost-Duitsland scheidde, met de Vreedzame Revolutie in Leipzig. Ter ere van dit jubileum  vinden tot eind 2014 verschillende feestelijke evenementen plaats, waarbij het Lichtfeest op 9 oktober 2014 het hoogtepunt is.  Het Lichtfeest zal, zoals ieder jaar, de geschiedenis weer tot leven brengen. Langs de historische route waar de revolutie plaatsvond, laten audio-, video- en lichtinstallaties de bezoekers de grote ommekeer van 25 jaar geleden herbeleven. Tevens is het Lichtfeest de aftrap van een weekend vol evenementen, exposities en concerten van culturele instellingen die de gebeurtenissen van 1989 in beeld brengen.

Start van de Val van het IJzeren Gordijn
Op 9 november 1989 is de Berlijnse Muur gevallen en was Duitsland weer herenigd. Veel mensen weten echter niet dat de Val van het IJzeren Gordijn feitelijk op 9 oktober in datzelfde jaar in Leipzig begon met de Vreedzame Revolutie, ook wel bekend als de Maandagdemonstraties. Ongeveer 70.000 inwoners gingen na de traditionele gebeden voor vrede in de Nikolaikirche en drie andere kerken de straat op met kaarsen, ondanks een streng verbod hierop. Met kreten als „Wij zijn het volk!” en „Geen geweld!” eisten ze meer democratie in de DDR en brachten ze het communistische bewind aan het wankelen.

Evenementen in Leipzig
Ter ere van het 25-jarig jubileum zijn er tot eind 2014 verschillende evenementen in de stad die aan de gebeurtenissen van de herfst van 1989 herinneren. In het Museum in der Runden Ecke kunnen bezoekers in de voormalige kantoren van de Stasi meer leren over de functie, methoden en geschiedenis van deze organisatie. De bijbehorende bunker, net even buiten Leipzig, is elk laatste weekend van de maand geopend.
In het Huis van de Geschiedenis van de Bondsrepubliek Duitsland illustreert een interactieve tentoonstelling de geschiedenis van de scheiding, eenwording, dictatuur en het verzet in de DDR.
Op de websites van Leipzig Travel en Herbst 89 staan nog meer evenementen in het kader van het 25e jubileum van de Vreedzame Revolutie. Vandaag de dag is Leipzig één van de meest trendy en dynamische steden in Duitsland en heeft het door verschillende internationale media zelfs de bijnaam ‘het nieuwe Berlijn’ gekregen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.