Wat doen in weekend 13 en 14 september?

Festiviteiten rond 200 jaar Prinsjesdag in Den Haag.

Festiviteiten rond 200 jaar Prinsjesdag in Den Haag.

Nog maar net bekomen van een indrukwekkend weekend, waarbij duizenden mensen de Wereldhavendagen in Rotterdam, Flikken Maastricht-dag en de Open Studio Dagen in Hilversum bezochten, op naar de volgende vrije dagen. Hier ons overzicht van wat je kunt ondernemen in het weekend van 13 en 14 september 2014. Veel plezier! PS: Onderop is nog een update met meer Prinsjesdag-activiteiten.

 1. Den Haag start de festiviteiten ter gelegenheid van 200 jaar Prinsjesdag met o.a. open huis in gebouwen langs de route van de gouden koets, prinsjesmarkt en defilé.
 2. In heel Nederland is het Open Monumentendag, met veel activiteiten op verschillende plekken. Het thema is ditmaal Op Reis.
 3. Het is net als vorige week ‘landelijke appelplukdag‘, waarbij kinderen zelf appels mogen oogsten.
 4. In de Uilenburger Synagoge in Amsterdam wordt een Internationaal Joods Muziek Festival gehouden.
 5. In het Singer Museum in Laren opent de Expo Raoul Dufy. Het is de eerste tentoonstelling in 60 jaar met werk van schilder en stofontwerper Raoul Dufy (1877-1953).
 6. In Museum Arnhem opent de tentoonstelling ‘De Slag om Arnhem. De lege stad’. De bezoeker zal bij de entree oog in oog staan met de indrukwekkende installatie Siste Viator van Allen Ruppersberg. Het is een monument voor de mensen die zijn omgekomen bij de Slag om Arnhem. De installatie vormt het startpunt van de presentatie. Door het hele gebouw worden vijf thema’s belicht: de Slag om Arnhem, de evacuatie, de lege stad, de terugkeer en de terugblik.
 7. Tentoonstelling ‘Museum op schaal 1/7′ is de titel van een expositie die tot en met 7 december te zien is in de Kunsthal Rotterdam. Het is een expo met honderd miniatuur museumzalen met presentaties van Belgische kunstenaars en artistieke bewegingen in de 20e en 21e eeuw.
 8. In Paradiso in Amsterdam wordt de “Dood aan de Facebook Like”. Het is een afscheidsdienst van ‘s-werelds bekendste social media-symbool, georganiseerd door de kunstenaar Dadara. Aansluitend stoet met Likekist door Amsterdam. Daar hoort dit digitale kunstwerk bij: like4real.com
 9. Het Klokgebouw in Eindhoven is de plek waar het Dutch Chili Fest gehouden wordt. Het is een peperfestival voor liefhebbers van pittig eten, chilipepers, sambals en hete sauzen, o.a. heetste hamburger wedstrijd, ruilbeurs voor peperzaden en een tentoonstelling.
 10. Op Nes wordt de Triathlon NK cross gehouden. Een mooi schouwspel om te zien hoe de deelnemers tot het uiterste gaan.
 11. Festival 24 uur Cultuur is de opening van het culturele seizoen in Rotterdam, o.a. open huis bij vijftig culturele organisaties in de stad.
 12. Urban Hero Obstacle Run is de naam van een hardloop evenement met obstakels van 10 km. over zand,zee en duinen nabij Den Haag en Scheveningen.
 13. Op 14 september is het zover: de 2e editie van de Amsterdam Solar Boat Parade, hét groene event van Amsterdam, vindt plaats op de Westergasfabriek. Vorig jaar was een groot succes, met ruim 8.500 bezoekers. Om 13:00 is de feestelijke opening met o.a. Maurits Groen, Marjan Minnesma en Joos Ockels waarna het startsein wordt gegeven voor de Parade. Dan kleuren de grachten weer groen met futuristische Solar Boats, de ‘formule 1’ onder de elektrische boten.
 14. In CODA in Apeldoorn opent de tentoonstelling Sounds of Silence. Stilte is een schaars goed geworden. Geluid is overal; soms gewenst maar vaak ook ongewenst. Mensen worden dagelijks overladen met prikkels die een dwingend beroep doen op alle zintuigen. De tentoonstelling Sounds of Silence geeft bezoekers de gelegenheid aan het geluid van alledag te ontsnappen en te genieten van de stilte in de hedendaagse beeldende kunst.
 15. Op de Dam in Amsterdam wordt een tomatengevecht tegen Russische boycot gehouden. In totaal kunnen 2000 deelnemers meedoen aan dit gevecht met afgekeurde tomaten.

Troonrede Route
Dit jaar viert Nederland 200 jaar Prinsjesdag. Het Nationaal Archief vertoont op zaterdag 13 en zondag 14 september de eerste originele Troonrede, die van Koning Willem I. Deze schreef hij zelf! Benieuwd naar wat zijn koninklijke opvolgers voorlazen op hun allereerste Prinsjesdag? Vanuit het Nationaal Archief kan iedereen de Troonrede route lopen langs de eerste troonredes van de Nederlandse vorsten, van Willem I tot aan Beatrix.

In Den Haag wordt 200 jaar Prinsjesdag gevierd met koninklijke ceremoniële optredens en vele activiteiten op het gebied van cultuur, historie, gastronomie en mode. Speciaal voor deze dag heeft het Nationaal Archief met diverse instellingen een Troonrede route door Den Haag uitgestippeld. Op elke locatie liggen de eerste Troonredes van onze vorsten en enkele andere bijzonder archiefstukken.

De route is als volgt:

 • Nationaal Archief – Troonrede koning Willem I uit 1814 en Troonrede koningin Beatrix uit 1980
 • Raad van State – Troonrede koning Willem II uit 1840
 • Hotel des Indes – Troonrede koning Willem III – 1849
 • Escher in het Paleis – Troonrede koningin-regentes Emma uit 1891
 • Algemene Rekenkamer – Troonrede koningin Wilhelmina uit 1898
 • New Babylon – Troonrede koningin Juliana uit 1948 (digitale presentatie)

Extra programma zaterdag 13 september
Ben je geïnspireerd geraakt? Maak dan bij het Nationaal Archief je eigen allereerste Troonrede tijdens een workshop, verdiep je nog verder in Prinsjesdag tijdens een instaplezing Prinsjesdag voor dummies.

 • 12.00, 13.00u en 16.00u (duur 15 min.) Instaplezing Prinsjesdag voor dummies door Paul Brood
 • 14.00u tot 15.00u Workshop maak je eigen Troonrede
 • 15.00u tot 16.00u Rondleiding Democratie

Adres: Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag (direct naars Den Haag Centraal Station)

Prinsjesdagconcert
Dinsdag 16 september bestaat Prinsjesdag tweehonderd jaar. In samenwerking met het Haags Comité 200 jaar Koninkrijk geeft het Residentie Orkest dan om 20.30 uur een Prinsjesdagconcert in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag.

De afsluiting van 200 jaar Prinsjesdag wordt gevierd met hoogtepunten uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. Het Residentie Orkest o.l.v. Rumon Gamba brengt samen met Krystl, Frans van Deursen, Ntjam Rosie en het Haags Matrozenkoor klassieke en populaire muziek uit elke regeerperiode van de koningen en koninginnen uit de afgelopen twee eeuwen. Muziek van Wilms tot Heppener en van Diepenbrock tot Harry Bannink wordt afgewisseld met historische beelden van tweehonderd jaar Prinsjesdag. De presentator is Art Rooijakkers.

Voor het Prinsjesdagconcert zijn nog een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar. Die zijn online te bestellen via www.residentieorkest.nl of bij de kassa van de Dr. Anton Philipszaal (tel: 070 8800 333). Prijzen: 34, 30, 25, 20 en 10 euro.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.