Wat doen in weekend 4 en 5 oktober?

Tal van activiteiten vanwege dierendag dit jaar.

Tal van activiteiten vanwege dierendag dit jaar.


Dat dierendag in het weekend valt heeft tot gevolg dat er heel veel activiteiten met dieren plaatsvinden: een historische manage in Amsterdam opent, in Den Haag hebben oze een dierenfilmfestival en in heel Nederland houden dierenartsen open huis. Hier onze Top 15 voor het weekend van 4 en 5 oktober 2014.

 1. In het eerste weekend van oktober vindt het grootste landelijke wetenschaps- en technologiefestival van Nederland plaats. Alleen dat weekend openen diverse organisaties zoals ziekenhuizen, musea, bedrijven, universiteiten en (onderzoeks-)instellingen hun normaal gesloten schatkamers op het gebied van wetenschap en technologie voor het brede publiek. Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je op meer dan 150 locaties door heel Nederland binnenkijken.
 2. Op 5 oktober wordt in de Hollandsche Manege in Amsterdam het Levend Paardenmuseum officieel geopend door minister Jet Bussemaker. Het museum zal zorgen voor het behoud van de Hollandse manege, de oudste rijschool van Holland, én voor het voortbestaan van de klassieke rijkunst in ons land. Met de opening van het Levend Paardenmuseum wordt een goed bewaard geheim eindelijk gedeeld met toeristen uit binnen- en buitenland. De Hollandsche Manege, op steenworp van het Vondelpark en dichtbij de internationaal bekende kunstmusea van de stad, is een favoriet monument van Amsterdammers. De Hollandsche Manege is vanaf de bouw in 1882 – en tot de dag van vandaag – in gebruik geweest als rijschool.
 3. Op zondag 5 oktober wordt bij Nijmegen-Lent (12.00 rest. Sprok) een poging gedaan het wereldrecord ‘Grootste Levende Windmolen’ te vestigen. Een levende windmolen is een molen die wordt gevormd door mensen en gaat draaien/bewegen door mensen. Het doel op 5 oktober is om met 1000 mensen op de grond in de vorm van een windmolen te gaan staan. De windmolen zal niet alleen levend zijn door mensen die de mast en de wieken vormen, maar ook omdat de wieken draaien. De mensen die de wieken vormen, zullen namelijk gaan lopen.
 4. In de Rode Hoed in Amsterdam wordt een 2-minutenfestival gehouden. Het is de derde editie van dit festival met ruim 100 zeer korte optredens van schrijvers, dichters, muzikanten, filmmakers, beeldmakers en fotografen, o.a. A.L.Snijders, Tommy Wieringa, Nico Dijkshoorn en Wim Brands.
 5. In Amsterdam wordt de Doggy Marathon gehouden. Niet echt een marathon: Het is namelijk een 4,2 km lange loop voor honden en hun baasjes van dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters met oa Look Like Your Dog-wedstrijd en Doggy Dating-service.
 6. Het programma van de eerste editie van het Dieren Film Festival is bekend. Op zaterdag 4 oktober 2014 draaien in Filmhuis Den Haag 10 films van Nederlandse en buitenlandse makers, waaronder de voorpremière van White God. De honden in deze film hebben dit jaar in Cannes de Palm Dog Award gekregen voor hun acteerwerk.
 7. Naturalis in Leiden is er trots op dat de TU Delft haar bijzondere collectie van ruim 80.000 mineralen en ertsen aan het museum heeft overgedragen. Enkele topstukken uit de Delftse collectie liggen tussen 4 oktober 2014 en 4 januari 2015 in de Schatkamer van Naturalis tentoongesteld. Een goudklomp van bijna 250 gram, koper, ijzer, gips, asbest en andere bruikbare bodemschatten zijn in hun natuurlijke verschijningsvorm te bekijken. De tentoonstelling Delfts Goud toont behalve de mooiste mineralen en ertsen ook enkele fossiele topstukken uit de TU-collectie: een skelet van de uitgestorven dodo en de schedel van Protoceratops, een kleine dinosauriër.
 8. Het Indisch Herinneringscentrum en Museum Bronbeek presenteren van 4 oktober 2014 t/m 15 januari 2015 de tentoonstelling ‘Met stille trom. F. Springer en het einde van Nieuw Guinea’.  In 1962 nam Nederland noodgedwongen afscheid van Nieuw-Guinea. De tentoonstelling ‘Met stille trom. F. Springer en het einde van Nieuw-Guinea’ gaat over Carel Jan Schneider (1932-2011), die als Controleur bij het Binnenlands Bestuur met de Papoea’s werkte in dit ‘laatste stukje tropisch Nederland in de Pacific’. Onder het pseudoniem F. Springer schreef Schneider verhalen die sterk geïnspireerd zijn door zijn ervaringen op dit immense eiland.
 9. Van Oostburg tot Norg en van Middenmeer tot Asten doen dierenartsen in Nederland op Dierendag mee aan de Landelijke Open Dag Dierenartsen. Onder het motto ‘Kom ook kijken en beleef het mee’ is iedereen zaterdag 4 oktober a.s. van harte welkom voor een gratis uitje voor het hele gezin. Dierenartsen hebben veel in huis voor klein en groot en laten dat graag zien. Op de website opendag.dierenarts.nl staan deelnemende praktijken op de kaart met uitleg over hun open dag. In Nederland zijn circa 4700 dierenartsen werkzaam.
 10. In het Centraal Museum in Utrecht wordt het Nordic Delight Festival gehouden. Bezoekers kunnen zich een dag lang onderdompelen in de Noord-Europese cultuur. Breaking Ground breidt het filmprogramma uit met een selectie van Noord-Europese studentenfilms. Daarnaast draaien er korte Sami films en de Noorse documentaire ‘The Snow Cave Man’. Tijdens een talkshow onder leiding van presentatrice Stine Jensen wordt de populariteit van ‘Nordic Noir’ besproken. Ook zal de Zweedse auteur Arne Dahl hier zijn nieuwste boek presenteren, dat op 2 oktober verschijnt bij De Geus Uitgeverij.
 11. Op zaterdag 4 en zondag 5 oktober vindt de eerste International Surf Expo Scheveningen plaats in de voormalige Lourdeskerk. Den Haag is de Surfstad van Noord-Europa en daarmee bij uitstek de plek om het golfsurfen verder op de kaart te zetten. Bezoekers kunnen tijdens dit weekend kennis maken met de nieuwste producten, trends en ontwikkelingen binnen de surfbranche.
 12. Festival de Oversteek wordt gehouden op zaterdag 4 en zondag 5 oktober 2014 en omvat 50 voorstellingen op 20 verrassende locaties in het polderlandschap van Nijmegen Noord. Publiek kan genieten van theater, dans, muziek, toneel, literatuur, kinderprogramma, beeldende kunst en cultuurhistorie langs de oevers en in de uiterwaarden van de Waal.
 13. De 120 meter hoge zendmast in Roosendaal staat er al sinds 1961. Minder bekend bij veel mensen is het uitzicht vanaf de zendmast op 80 meter hoogte. Op 4 en 5 oktober kan iedereen het komen bekijken. Bezoekers mogen in groepjes van maximaal 50 mensen per half uur naar boven. De entree van tien euro is volledig bestemd voor de stichting Heppie.
 14. In Aalsmeer Centrum wordt zaterdag 4 oktober weer de jaarlijkse Boekenmarkt gehouden. Tussen 10.00 en 17.00 uur kan iedereen naar hartenlust struinen langs de diverse kraampjes. De Boekenmarkt trekt ieder jaar een groot aantal boekenliefhebbers. In het centrum staan kramen die een grote keus bieden in zowel nieuwe als tweedehands boeken.
 15. Op vrijdag 3 oktober 2014 wordt om 15.00 uur de Limes-Route Woerden formeel in gebruik gesteld. Vanaf dat moment is de website www.langsdelimes.nl officieel online en kan de route worden bekeken in de route-app van IZItravel. Via deze route-app wordt men onderweg geattendeerd op Romeinse bezienswaardigheden. Op zaterdag 4 oktober is er een grote Romeinendag. Op die dag zijn er allerlei activiteiten om de Romeinse geschiedenis te ontdekken en te beleven.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.