150 jaar wintersport in Zwitserland

Wintersport heeft een rijke geschiedenis, die begonnen is in Zwitserland. Foto: Zwitserland Toerisme.

Wintersport heeft een rijke geschiedenis, die begonnen is in Zwitserland. Foto: Zwitserland Toerisme.

Eigenlijk is het fenomeen wintersport 150 jaar geleden ontstaan uit een weddenschap tussen Zwitsers en Engelsen. De absolute pioniers waren de plaatsen St. Moritz en Davos in Graubünden. Een hotelier uit St. Moritz daagde zijn Engelse gasten in de zomer van 1864 uit om in de winter terug te komen. Zou het hen niet bevallen, dan zou hij alle reis- en verblijfskosten vergoeden. Dat was echter niet het geval: de Britten bleven uiteindelijk van december tot Pasen. Dit was het startsein voor de ontwikkeling van het wintertoerisme in Zwitserland en ver daarbuiten.

Plezier op het ijs
In de beginjaren van het wintertoerisme waren het vooral de ijssporten die werden beoefend tijdens een winters verblijf in de Zwitserse bergen. De Engelsen waren gek op spelletjes en zij brachten vaak het hoofd van de hotelier op hol. Er ontstonden ijsbaantjes waar ‘Gymkhanas’ het meest populair waren. Dit zijn allerlei behendigheidspellen over een hindernisbaan die al lopend en schaatsend werden afgelegd. Het zorgde voor een gezellige sfeer, waardoor de lokale ijsbanen de ontmoetingsplekken van gasten en de plaatselijke bevolking werden.

Sleeland Zwitserland
Sport en spel op het ijs werd al snel aangevuld met een andere activiteit: sleeën. Boeren gebruikten houten sledes voor transport van hooi en hout. Sleeën als sport werd door de Engelsen geïnitieerd toen zij op zoek waren naar iets meer uitdaging. Achter het Kulm Hotel in St. Moritz bouwden zij in 1872 een kunstmatige sleebaan. John Adington Symonds legde in 1882 in Davos een sleebaan aan over de postweg naar Klosters en de eerste wedstrijd was een feit. Davos vormt dan ook samen met St. Moritz de bakermat van de hedendaagse sleesporten zoals bobsleeën en skeleton. Al in 1884 werd de beroemde 1,2 kilometer lange Cresta Run in St. Moritz in gebruik genomen voor skeleton en de oudste bobsleeclub dateert uit 1897.

Ontwikkeling van het alpineskiën
Lang voordat de eerste wintertoeristen voet op Zwitserse bodem zetten, was het volgens de geschriften pater Johann Josef Imseng die in 1849 als eerste Zwitser op de ski’s stond. Hij gleed van Saas-Fee naar Saas-Grund. Toch zou het nog ruim een halve eeuw duren voordat de skisport echt doorbrak. De eerste skiwedstrijd in de Alpen vond plaats in 1911 in Crans-Montana, maar het was vooral in het Berner Oberland en met name in Wengen en Mürren waar de alpine skisport zich snel ontwikkelde. Eind jaren ’20, begin jaren ’30 groeide de populariteit van het alpineskiën snel en de eerste skischolen werden opgericht in St. Moritz en Zermatt (1929).

Wereldprimeurs in Zwitserland
1934: eerste sleeplift (Davos)
1945: eerste ontkoppelbare stoeltjeslift (Flims)
1992: eerste roterende gondellift (Engelberg)
1995: eerste dubbeldeks gondellift (Samnaun)
2011: eerste skilift op zonne-energie (Safiental)
2012: eerste dubbeldeks cabrio gondellift (Stanserhorn)
2012: eerste stoeltjeslift met 45°-draaiende zetels (Laax)

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.