Het hele jaar kerst in Duitsland

Hoewel het nog een beetje vroeg lijkt voor kerstversieringen, zijn er in Duitsland plekken waar het hele jaar door kerst gevierd wordt.

Hoewel het nog een beetje vroeg lijkt voor kerstversieringen, zijn er in Duitsland plekken waar het hele jaar door kerst gevierd wordt.

Hoewel de herfst nog maar net begonnen is en we nog hopen of wat nazomer, komt kerst ook al steeds dichterbij. Voor de echte liefhebbers begint het al de kriebelen om de spullen weer van zolder te halen. Nog drie maanden en dan is het echt zover. Wie niet tot die tijd kan wachten om naar kerstmarkten te gaan en de kerstsfeer te voelen kan vast naar Duitsland. Daar is het op sommige plaatsen het hele jaar door kerst.

Rothenburg – Kerstdorp voor Japanners
Het begon als een briljant zakenidee: een IBM-manager bouwde voor Amerikaanse en Japanse toeristen het kerstdorp Käthe Wolfahrt in Rothenburg. Het werd een enorm succes en het concept verspreidde zich over heel Duitsland. Nu komen allang niet meer alleen Japanners en Amerikanen, want het kerstmuseum en de ruim vijf meter hoge kerstboom brengen iedere kerstfan het hele jaar door in de stemming. Tijdens de kerstmarkt verandert heel middeleeuws Rothenburg in een romantisch kerstdorp.

Thüringen – Professionele kerstboom
Nu al zin om de kerstboom op te tuigen, maar nog niet de juiste ballen in huis? In het Thüringse stadje Lauscha wordt de kerstboomversiering in verschillende studio’s nog met de mond geblazen. Met zulke juweeltjes van ballen moet de kerstboom natuurlijk extra mooi versierd worden.Volg daarom de workshop ‘Kerstboom optuigen als een prof’, die het hele jaar door aangeboden wordt. De kerstmarkt heet in Lauscha trouwens ‘Kugelmarkt’, naar alle glazen kerstversiering.

Ertsgebergte – Vers uit de werkplaats
Houtsnijwerk is onlosmakelijk met Duitse kerstmarkten verbonden: een kerstpiramide bij de kerk, de wierookgeur van ‘Räuchermännchen’ en de bekende notenkrakers in de vorm van houten soldaten. De oorsprong van dit alles ligt in het Ertsgebergte, met als houtsnijdcentrum het dorp Seiffen. Hier zijn zo’n 50 winkels waar het hele jaar door vers uit de werkplaats verkocht wordt. Uiteraard staat de handgemaakte kersttraditie ook centraal op de kerstmarkt van Seiffen.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.