Koopzondag in Duitsland is een feestje

In Ahaus combineren ze een lichtspektakel met klassieke muziek en vuurwerk tijdens de koopzondag.

In Ahaus combineren ze een lichtspektakel met klassieke muziek en vuurwerk tijdens de koopzondag.

Koopzondagen zijn in Duitsland een zeldzaamheid, 52 koopzondagen per jaar ondenkbaar. Met een beetje geluk mogen winkels 4 zondagen per jaar open. Als de winkels dan een keer open mogen, maken ze er gelijk een feestje van. Vaak met braderie, muziek, lekkere Duitse worsten en een vers getapt glaasje bier. Gelukkig hebben ze niet allemaal tegelijk hun koopzondag. Dus deze herfst kan er elke zondag weer in een andere stad worden geshopt.

‘Fanfare, vlammen, vuurwerk’ in Ahaus
Weekend van 4 en 5 oktober 2014
Een bijzonder sfeervol evenement, waarbij een groot lichtspektakel wordt gecombineerd met klassieke muziek en vuurwerk, vindt plaats in Ahaus. De barokke waterburcht krijgt door de magische zee van licht een totaal andere aanblik. Op zondag 5 oktober openen de winkels van 13 – 18 uur hun deuren. Bovendien worden er verschillende kinderactiviteiten, een MINI-proefritactie en een pompoenwedstrijd georganiseerd.

Hamalandtag in Vreden
Zondag 12 oktober 2014
Hamaland, zo heette het graafschap rondom Vreden in de Karolingische tijd. Op zondag 12 oktober vanaf 11 uur is het weer Hamalandtag. Tijdens deze koopzondag bieden de winkeliers uit Vreden hun waren ook in marktkraampjes aan. Voor kinderen is er een leuk animatieprogramma. De autodealers presenteren de nieuwste modellen. Zo is er voor jong en oud, man of vrouw, meer dan genoeg te doen.

Kiepenkerlweekend in Stadtlohn
Het weekend van 18 en 19 oktober 2014
In het weekend van 18 en 19 oktober is het Duitse stadje Stadtlohn weer in handen van de ‘Kiepenkerle’ en boerinnen. Deze marskramers met hun mand op de rug trokken vroeger door het Münsterland en zijn inmiddels echte symboolfiguren van de regio. Zij verkochten niet alleen hun waren, maar verspreidden ook het laatste nieuws. Tijdens het Kiepenkerlweekend trekken meer dan 100 Kiepenkerle en boerinnen in klederdracht naar de markt in Stadtlohn. Een gezellig feest voor iedereen. Op zondagmiddag zijn de winkels open.

Oedinger Herfst-Mijl – koopzondag in Südlohn
Zondag 26 oktober
Het hele jaar door is de Jakobistraße / Winterswijker Straße in Südlohn gewoon de straat die het plaatsje verbindt met Winterswijk. Op zondag 26 oktober wordt de straat echter omgetoverd in de ‘Herbstmeile’: dat wil zeggen dat alle winkels van 13 tot 18 uur geopend zijn en er tal van leuke activiteiten voor jong en oud worden georganiseerd.

Remigiuszondag in Borken
Zondag 26 oktober 2014
De koopzondag in Borken heeft een lange traditie en wordt ook wel ‘mantelzondag’ genoemd, omdat de plattelandsbevolking na de oogst eindelijk tijd had om nieuwe kleren voor de winter te kopen. De winkels in de gezellige binnenstad zijn geopend van 13 tot 18 uur. Op de boerenmarkt, die al om 11 uur open is, zijn heerlijke streekproducten te koop.

Kijk voor meer tips en koopzondagen in de grensstreek op de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.