Met smaak lokt regio de toerist

Knuffelen met koeien moet volgens de recreatie-ondernemer heel rustgevend zijn.

Knuffelen met koeien moet volgens de recreatie-ondernemer heel rustgevend zijn.


Onder de naam ‘Smaak op de kaart’ presenteren de regio’s Arnhem, Rijk van Nijmegen, de Veluwe, Noord-Limburg, Midden-Limburg, Kreis Kleve, Kreis Wesel en Kreis Viersen sinds deze maand gezamenlijk diverse initiatieven die met smaakbeleving te maken hebben. Van wijnroute tot proeftuin, van aanschuiftafel tot workshop en van pop-up diner tot smaakmarkt. Een dagje uit of een (korte) vakantie in de smaakregio betekent volgens de initiatiefnemers ‘authentieke, pure smaakbeleving, culinaire evenementen of zelf aan de slag tijdens een van de workshops’. De tips zijn vanaf nu te vinden op de nieuwe website www.smaakopdekaart.nl.

De Duits-Nederlandse grensregio biedt een enorme hoeveelheid aan smaakbelevingen. Tijdens een fiets- of wandeltocht kun je een culinaire stop maken bij één van de restaurants, boerderijcafés of brouwerijen en genieten van plaatselijke lekkernijen. Actievelingen kunnen ‘Happen en stappen’ in Midden-Limburg of een fietstocht maken door wijndorp Groesbeek. Tijdens een bezoek aan Ede, de hoofdstad van de smaak 2014, kan je bij Brandrood Kaas op audiëntie op het vroegere buitenverblijf van de graaf van Gelre en de bijzondere kaas van het zeldzame Brandrode Rund proeven.

Bij Grafschafter Weinbergschneckenzucht in Moers, de enige wijngaardslakkenkwekerij van Duitsland, leer je alles over het kweken van wijngaardslakken en de bijbehorende eetcultuur. Een proeverij sluit het geheel af.
Van het platteland naar de stad? Ook in de steden valt van alles te beleven. Van bier/spijs combinaties bij de Oersoep Brouwerij in Nijmegen tot de maandelijkse Sonsbeekmarkt in het Sonsbeekpark in Arnhem.
Tijdens de velen evenementen zoals herfstmarkten, Grünkohlwochen en kerstmarkten kan men genieten van streekproducten.

Workshops
Liever zelf aan de slag? Dat kan tijdens een workshop druiven snoeien, vachtvilten, wijn maken of een van de vele kookworkshops. Of volg een cursus koe knuffelen in Noord-Empe. Je ondervindt hoe het voelt om tegen een koe van 700 kg met een temperatuur van 39 graden aan te liggen. Volgens de ondernemers is dit een zeer rustgevende ervaring. Heb jij je tijdens het tuinieren ook wel eens afgevraagd wat je moet doen met hondsdraf, brandnetel of smalle weegbree? Bij Appelbongert Un-Kraut in Schermbeck-Dämmerwald leer je van een gediplomeerde kruidendeskundige hoe je hiermee de lekkerste gerechten bereidt.


Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.