Mons Culturele Hoofdstad van Europa 2015

Het Belgische Mons is Culturele Hoofdstad van Europa in 2015.

Het Belgische Mons is Culturele Hoofdstad van Europa in 2015.

Het Belgische Mons is Culturele Hoofdstad van Europa in 2015. Een van de hoogtepunten is de openingstentoonstelling Van Gogh in de Borinage, de geboorte van een kunstenaar. Bijna twee jaar woonde en werkte Vincent van Gogh (1853-1890) in de Borinage, de mijnstreek bij Mons (1878-1880). Na een mislukte loopbaan als evangelist besloot hij in deze periode kunstenaar te worden. De periode die Van Gogh in de Borinage doorbracht, had grote invloed op zijn schilderscarrière. In 2015 heeft Mons een agenda vol evenementen en meer bijzondere tentoonstellingen.

Van Gogh in de Borinage
De openingstentoonstelling over het werk van Vincent van Gogh wordt van 25 januari t/m 17 mei 2015 In het museum Beaux-Arts Mons (kortweg BAM) gehouden. Er zijn ruim 70 schilderijen, tekeningen en originele brieven van Van Gogh uit diverse internationale collecties te zien, waaronder omvangrijke bruiklenen van het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum. Tevens zijn van andere kunstenaars meer dan twintig werken opgenomen die Van Gogh kopieerde of die van invloed waren op zijn oeuvre. Niet eerder is dit thema zo uitgebreid behandeld in een tentoonstelling.

Hollywood in de Borinage
In 1955 streken filmregisseur Vincente Minnelli en hoofdrolspeler Kirk Douglas acht dagen in de Borinage neer voor de opnames van Lust for Life (1956). De film gaat over het leven van Vincent van Gogh in de Borinage en werd met een Oscar bekroond. In februari 2015 gaat een digitale versie van deze film in wereldpremière. Destijds speelden enkele inwoners van Mons mee als figurant. Hun getuigenissen en historische documenten (foto’s, persartikelen, voorwerpen) schetsen een levendig beeld van het verblijf van Minnelli en zijn crew en zijn te zien in de tentoonstelling Hollywood aan de voet van de mijn (21 februari t/m 17 mei 2015).

De stad Mons
Mons heeft een historisch centrum en telt twee Unesco-vermeldingen: de belfort of klokkentoren en het jaarlijkse festival Doudou. Het Grand Place is een van de mooiste pleinen van België en vormt het hart van de stad. Pronkstuk op het plein is het 15de-eeuwse stadhuis. Met mooi weer nestelt iedereen zich op een van de terrassen. Rondom het plein wandelt u de leuke (autoluwe) winkelstraatjes in. Soms vergt dat wat klimwerk. De Nederlandstalige naam van Mons is niet voor niets Bergen…

Informatie over alle exposities en evenementen van Mons 2015 vindt je op de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.