NK Freeride ski & snowboard in Franse bergen

In januari worden voor de eerste keer de officiële Nederlands Kampioenschap Freeride gehouden.

In januari worden voor de eerste keer de officiële Nederlands Kampioenschap Freeride gehouden.

Dit jaar moet je voor het Nederlands Kampioenschap Freeride ski & snowboard naar het Franse Tignes. Het is de tweede keer dat dit evenement gehouden wordt, toch zal dit de eerste keer zijn dat er een officiële Nederlands Kampioen gekroond gaat worden. Het kampioenschap is namelijk erkent door de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging. In januari gaan we zien wie zich de eerste officiële Nederlands kampioenen freeride ski en freeride snowboard mogen noemen. In principe kan jij ook meedoen voor de titel, want iedereen kan zich opgeven. En er zijn nog startplaatsen!

Eerste editie
Het evenement is oorspronkelijk opgezet als een try-out om te bekijken of het concept serieuze potentie had. “Het feit dat de NKBV nu heeft besloten om de wedstrijd officieel te erkennen, is voor ons een enorme motivatie. Het betekent dat er in Nederland ruimte is voor serieuze freeride evenementen ondanks het feit dat we zelf geen bergen hebben, en ik verwacht dat de sport daardoor de komende tijd flink zal kunnen groeien”, aldus Jasper van der Meer, organisator van het evenement.

Zelf meedoen
Iedereen mag zich opgeven om mee te doen aan het NK freeride. In totaal worden er 80 startnummers uitgegeven. Op dit moment zijn er nog plaatsen beschikbaar. Je kunt je online inschrijven via de website. Om mee te doen hoef je geen expert te zijn. Wel moet je over enige ervaring buiten de piste beschikken en dien je jezelf redelijk te kunnen redden in alle soorten sneeuw. Ook dien je te beschikken over de basis veiligheidsmaterialen zoals een lawine pieper, schep, sonde en helm. De wedstrijd bestaat uit een kwalificatie ronde en een finale. De kwalificatie ronde vindt plaats op redelijk toegankelijk terrein en alleen de besten gaan door naar de finale op een uitdagendere helling. De veiligheid tijdens de wedstrijd is in de handen van een team ervaren berggidsen van het skigebied van Tignes zelf.

Dutch Freeride Week
Het NK freeride is onderdeel van de Dutch Freeride Week (26 t/m 30 januari). Een evenement voor wintersporters die van diepe sneeuw houden. Het evenement is ook toegankelijk voor rijders met wat minder freeride ervaring. De week is bedoeld om freeriders bij elkaar te brengen en om van elkaar te leren. Een ander doel is om mensen te interesseren in en informeren over freeriden als echte bergsport en de veiligheidsaspecten die daarbij horen. Zo zijn er diverse freeride clinics, safety seminars, een test-center waar je gratis freeride ski’s en snowboards kunt uitproberen en allerlei andere freeride activiteiten gedurende de week.

Voor meer informatie ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.