Pretparken informeren slecht over toegankelijkheid

Veel Nederlandse pretparken informeren hun bezoekers slecht over de mogelijkheden voor mindervaliden.

Veel Nederlandse pretparken informeren hun bezoekers slecht over de mogelijkheden voor mindervaliden.

Het kan voor mindervaliden een drama zijn om een pretpark te bezoeken. Dat terwijl pretparken al jaren hun best doen om de toegankelijk te verbeteren. Vaak zijn het ook niet zo zeer de voorzieningen die een probleem vormen, maar is het de informatievoorziening. Driekwart van de Nederlandse pretparken licht haar bezoekers namelijk onvoldoende in over de toegankelijkheid van het park. Mensen worden van tevoren onvoldoende geïnformeerd over de voorzieningen bij het pretpark. Dit concludeert Uitmetkorting.nl, die het onderzoek naar de informatievoorziening deed naar aanleiding van de Week van de Toegankelijkheid.

Pretparken
Tijdens het onderzoek werd gekeken naar de beschikbaarheid, de vindbaarheid en de kwaliteit van de informatievoorzieningen omtrent de toegankelijkheid. Slechts vijf van de negentien parken voldoen aan die criteria. Bij de grote pretparken Efteling, Walibi Holland, Attractiepark Slagharen, Toverland en Plopsa word je snel en uitgebreid geïnformeerd over rolstoelgebruik, een versnelde entree via de uitgang van een attractie, specifieke voedselwensen en meer. De overige veertien Nederlandse parken schieten hier tekort. Tien van de negentien parken geven maar beperkt informatie, terwijl vier van de parken zelfs helemaal geen informatie aanbieden.

Toegankelijk
Dat maar weinig parken voldoende informatie geven over de toegankelijkheid, staat haaks op conclusie die Uitmetkorting.nl vorig jaar trok. Toen bleek uit een onderzoek dat meer dan 90% van de parken een goed beleid heeft, op het gebied van toegankelijkheid. De laatste jaren staan dagattracties steeds meer stil bij bezoekers met een zichtbare en onzichtbare beperkingen. Parken zijn steeds rolstoelvriendelijker geworden, accepteren steeds vaker de Autipas en houden rekening met bezoekers die vegetarisch, halal, kosjer, gluten- en lactosevrij eten.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.