Vandaag opent de Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Voor de liefhebbers begint vandaag de Kampeer & Carvanbeurs om vast inspiratie op te doen voor je  volgende vakantie.

Voor de liefhebbers begint vandaag de Kampeer & Carvanbeurs om vast inspiratie op te doen voor je volgende vakantie.


De ene vakantie is net achter de rug en de voorpret voor de volgende kan alweer beginnen. Een van de plekken om inspiratie op te doen voor je kampeervakantie van volgend jaar is de Kampeer &Caravan Jaarbeurs. Vanaf 8 oktober kun je vijf dagen genieten van het kampeervakantiegevoel. Maar wat is dat gevoel precies? En hoe zien kampeerders de toekomst? Een enquête onder bezoekers van voorgaande edities leverde interessante inzichten op.

Drie miljoen
Bijna drie miljoen Nederlanders trekken er jaarlijks op uit met tent, vouwwagen, caravan of camper, aldus de ANWB. Volgens diezelfde organisatie is daarmee een kwart van alle kampeerders in Europa Nederlander. Daaruit valt op te maken dat Nederlanders een kampeer-volk pur sang zijn. Niet voor niets wordt de Kampeer & Caravan Jaarbeurs alweer voor de vijftigste keer gehouden.

Toekomstmuziek
Als het gaat om toekomstmuziek, staat een lichter kampeermiddel als eerste op het verlanglijstje (31%), gevolgd door een slim kampeermiddel (29%) dat bijvoorbeeld een seintje geeft als het water bijna op is, de gasfles gevuld moet worden, et cetera. Wens nummer drie is een voortent/luifel die zichzelf opzet (22%). Zo’n 18% gaat voor de flexibele inrichting van het interieur. Leuke opties die bij ‘Anders’ genoemd werden, zijn de integratie van zonnepanelen in het dak (‘dan ben je echt helemaal vrij’), evenals een schotel en een (wifi)router die het signaal versterkt. Ook zouden kampeerders het fijn vinden als een kampeermiddel zichzelf ‘horizontaal’ (waterpas) kan neerzetten zonder extra hulpmiddelen, maar bijvoorbeeld via de vering van het kampeermiddel zelf.

Kamperen zelf
En dan natuurlijk het kamperen zelf. Het typische vakantiegevoel dat kenmerkend is, begint volgens een groot deel van de ondervraagden al ‘zodra ze in de auto stappen op weg naar de bestemming’. Waarbij overigens opvallend vaak de man achter het stuur zit. Slechts 1 op de 5 (22%) wisselt het rijden naar de camping af. De belangrijkste reden waarom de vrouw niet rijdt, is angst om met het kampeermiddel te rijden (40%). Een groot deel geeft ook aan dat de partner het zelf te leuk vindt om te rijden. De vraag ‘wat is het mooiste aan kamperen?’ leverde een geijkte top vijf op:
1. Vrijheid (40%)
2. Het kamperen zelf (30%)
3. Gaan en staan waar je wilt (26%)
4. Rust (25%)
5. Eigen spullen bij de hand & mooie camping (beide 23%)

Daarnaast gaven de ondervraagden aan wat zij het liefste doen op en rond de camping :
1. Fietsen/fietstochtjes maken (47%)
2. Cultuur snuiven (38%)
3. Wandelen & lezen (beide 31%)
4. De natuur ingaan (27%)
5. Uit eten gaan & rondritjes met de auto maken (20%)

Seizoen en land
Kamperen is voor 23% van de ondervraagden de enige vakantiebesteding. De resterende 77% onderneemt ook andere vakanties. Slechts 7% geeft aan in de wintermaanden te kamperen, meestal om de zon op te zoeken in het zuiden (37%). Een iets lager percentage gaat naar de sneeuw (34%) en 8% doet beide. Nog eens 21% geeft aan niet bewust op zoek te gaan naar sneeuw en/of zon, maar bijvoorbeeld ‘gewoon’ in Nederland te kamperen in de winter. De top vijf van mooiste kampeerlanden ziet er als volgt uit:
1. Frankrijk (32%), want: aantrekkelijk klimaat (31%), aantrekkelijke natuur (19%), veel te zien/beleven (13%).
2. Noorwegen (10%), want: aantrekkelijke natuur (83%), veel te zien/beleven (8%).
3. Italië (9%), want: veel te zien/beleven (33%), aantrekkelijk klimaat (24%), zalig eten/drinken (12%).
4. Oostenrijk/Nederland (7%)
5. Spanje/Kroatië (6%)

Sociale beleving
Kamperen is veelal ook een sociale beleving. Een veel gekozen stelling in het onderzoek is dat ‘Kampeerders op de camping altijd voor elkaar klaar staan’. Daarbij komt echter wel een voorkeur voor nationaliteiten om de hoek kijken. De top drie van nationaliteiten die men het liefst naast zich op de camping ziet:
1. Nederlanders
2. Duitsers
3. Belgen

Nederlanders blijven blijkbaar dicht bij huis als het om kampeerburen gaat. Opvallend is dan wel dat onze eigen landgenoten ook op de derde plaats staan van nationaliteiten die men liever ziet gaan op de camping. Daarbij ziet de top drie er als volgt uit:
1. Russen (overgrote meerderheid van 32%)
2. Polen
3. Nederlanders/Britten
Wellicht heeft de mate van luidruchtigheid te maken met bovenstaand rijtje. Op de vraag waar kampeerders zich het meeste ergeren, staan lawaaiige buren namelijk met 13% op de tweede plaats. Met stip op de eerste plaats staan echter slechte/vieze sanitaire voorzieningen (wat voor vrouwen nog meer geldt dan voor mannen). Op plaats drie volgt slecht weer (6%).

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.