Vier Sinterklaas op z’n Frans

Sinterklaas wordt in heel Europa op verschillende manieren gevierd. Ook in Noord-Frankrijk vereren ze de goedheiligman. Foto: Toerisme Lorraine.

Sinterklaas wordt in heel Europa op verschillende manieren gevierd. Ook in Noord-Frankrijk vereren ze de goedheiligman. Foto: Toerisme Lorraine.

Wij denken soms dat we alleenrecht hebben op het Sinterklaasfeest, maar ook andere Europese landen vieren dit feest. Misschien in een ander jasje dan wij dat doen, maar het is echt Sinterklaas. Dus wil je 5 december dit jaar eens anders vieren? Dan kun je naar Frankrijk om het een keer op z’n Frans te doen. In een aantal regio’s in het noorden en oosten van Frankrijk wordt Sinterklaas gevierd. De regio Lorraine heeft Sint Nicolaas als beschermheilige. De sterfdag van Sint Nicolaas, 6 december, wordt beschouwd als een feestdag. Dan zijn er ook verschillende activiteiten te ondernemen in de regio:

Feest
Overal in Lorraine is 6 december de dag dat groot en klein, ouders en kinderen, Sint Nicolaas verwelkomen, in de hoop op een hand strooigoed en ander lekkers uit de grote zak. Alle steden en dorpen in Lorraine vieren deze traditie op hun eigen manier: de Sint bezoekt scholen, leidt optochten, begeleidt activiteiten voor kinderen, opent exposities en ambachtsmarkten. In Nancy en Saint-Nicolas-de-Port, het centrum van dit traditionele feest, duren de feestelijkheden twee dagen, met op het programma lekker eten, culturele en artistieke activiteiten en natuurlijk vuurwerk.

Nancy
Tijdens het hele sinterklaasweekend staat de binnenstad, feestelijk gezien, in vuur en vlam: straattheater, acrobaten, muzikanten, verhalenvertellers. De straten en de openbare plaatsen in de binnenstad van Nancy zijn opgeluisterd met traditionele feestversiering en gevuld met de vrolijke klanken van theatertroepen en muzikanten. De kerstmarkt gaat open op 28 november en sluit op 27 december.

Voor alle Sinterklaasactiviteiten ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.