Wandelen langs het voormalige IJzeren Gordijn

In het voormalig grensgebied kun je mooie wandelingen lopen. Foto: Arnulf Mueller.

In het voormalig grensgebied kun je mooie wandelingen lopen. Foto: Arnulf Mueller.

De muur die Duitsland tot 25 jaar geleden scheidde heeft na al die jaren mooie wandelroutes opgeleverd. Op 9 november is het precies 25 jaar geleden dat de Muur viel. Waar het IJzeren Gordijn de wereld meer dan 30 jaar lang in oost en west verdeelde, kon de natuur haar gang gaan en ontstond een eigen, unieke biotoop, ‘das Grüne Band’ genaamd. Een goede reden om deze herfst een wandeling te maken over een van de drie ‘Top Trails of Germany’ die deels langs de voormalige ‘Duits-Duitse grens’ lopen: de Hochrhöner, de Harzer-Hexen-Stieg en de Kammweg Erzgebirge-Vogtland.

Route van de hoop
Langs de Hochrhöner liggen talrijke kortere routes met de voormalige grens in de hoofdrol. De namen van de routes spreken boekdelen: Grenzgängerweg, Friedensweg, Weg der Hoffnung en Point Alpha. Vanwege het 25-jarig jubileum zijn deze routes in een nieuwe thematische flyer opgenomen. De 14 km lange Point-Alpha-route bijvoorbeeld loopt langs het gelijknamige ontmoetingspunt, een van de plekken waar veel is gebeurd tijdens de Koude Oorlog. Tegenwoordig is hier een van de meest authentieke musea over de grens gevestigd. Langs de wandelroutes herinneren voormalige wachttorens, gedenktekens en muurresten aan dit roerige stukje geschiedenis.

Eens de scheiding, nu de verbinding
De beide laatste etappes van de Kammweg Erzgebirge-Vogtland volgen ‘Das Grüne Band’ tussen Thüringen en Beieren. De geschiedenis wordt tastbaar in de resten van de voormalige grensversterking, het grensstation en het ‘Deutsch-Deutsche Museum’ in Mödlareuth. ‘Das Grüne Band’ loopt ook dwars door de Harz en kruist op een aantal plaatsen de langeafstandswandelroute Harzer-Hexen-Stieg. De Harzer Grenzweg volgt meestal de verborgen grenspaden, zoals de voormalige ‘Kolonnenweg’ tussen Nedersaksen en Thüringen. Een unieke kennismaking met natuur, cultuur en een stuk geschiedenis dat nog helemaal niet zo ver achter ons ligt.

Voor meer informatie ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.