Kerstmuziek en Laurel & Hardy in Pathé

In Pathé Tuschinski kun je genieten van een Orgelconcert en kerstfilm.

In Pathé Tuschinski kun je genieten van een Orgelconcert en kerstfilm.

Als je alvast in de kerstsfeer wil komen, dan kun je 13 december naar Tuschinski. Dan geeft Donald MacKenzie een kerstconcert op het theaterorgel van Pathé Tuschinski. Aansluitend begeleidt de Schotse organist de zwijgende film Big Business met Laurel & Hardy als kerstboomverkopers.

Theaterorgel
In de begintijd van de film begeleidden een orkest en een explicateur vaak de films. Op de juiste momenten zorgde de explicateur voor geluidseffecten met attributen zoals klapperpistolen, trommels, toeters, bellen en vogelfluitjes. Ruim honderd jaar geleden vond de Engelsman Robert Hope Jones het theaterorgel uit. Daarmee kwam een einde aan het werk van de explicateur. Hope Jones ontwierp stemmen die pasten bij het theater en die afweken van de stemmen in kerkorgels. In 1914 ging hij samenwerken met de befaamde orgelbouwer Wurlitzer.

Geluidseffecten
Het theaterorgel in Pathé Tuschinski bestaat uit 772 pijpen, variërend van potloodformaat tot pijpen van grote lengte en dikte. Voor de geluidseffecten beschikt het orgel over talloze instrumenten, zoals trommels, een klokkenspel, castagnetten, sleebellen, paardenhoeven, vogeltjes, claxons, deurbellen en stoomfluiten. Het Wurlitzerorgel is in de jaren veertig door de firma Strunk uitgebreid van zes naar tien stemmen. De Nederlandse Orgel Federatie (NOF) heeft het orgel in beheer.

Zelf horen
Zaterdag 13 december krijgt iedereen weer de kans het Wurlitzerorgel in Pathé Tuschinski live te zien en horen. De Schotse organist Donald MacKenzie geeft dan om 14.30 uur eerst een kerstconcert van 45 minuten. Aansluitend begeleidt hij op het theaterorgel de klassieke zwijgende film Big Business (1929) met Laurel & Hardy als kerstboomverkopers en James Finlayson als lastige klant.

De ticketprijs, inclusief koffie, is 12,50 euro. Voor meer informatie en kaarten ga je naar de website. Daarnaast kun je ook kaartjes kopen aan de kassa van de Amsterdamse bioscoop.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.