Kwart van vakantiegangers belandt in ziekenhuis

Zonder aanvullende ziektekostenverzekering kan een ongelukje op vakantie je veel kosten.

Zonder aanvullende ziektekostenverzekering kan een ongelukje op vakantie je veel kosten.

Een van de dingen die je voor je vakantie moet regelen is een reisverzekering. Niet iedereen vindt dat belangrijk, omdat de kans dat je iets overkomt heel klein lijkt. Toch kan zo’n ongelukje de vakantiepret flink verzieken en ben je er veel geld aan kwijt. Uit onderzoek van ANWB Reisverzekering onder duizend Nederlanders in samenwerking met Multiscope, blijkt dat een kwart van de zonaanbidders dit weleens is overkomen. In 16 procent van de gevallen blijken deze ‘pechgevalletjes’ onvoldoende verzekerd.

Oplopende kosten
Vakantiegangers die in het buitenland bij een medische post belanden, kunnen te maken krijgen met hoge kosten. Uit cijfers van ANWB Reisverzekering blijkt dat een poliklinische behandeling in een duur land, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten, gemiddeld 1.939 euro kost. De kosten van een ziekenhuisopname bedragen dan gemiddeld 7.588 euro. En bij de ANWB Alarmcentrale is er zelfs een extreem geval bekend van een reiziger die in een Amerikaans ziekenhuis terechtkwam, bij wie de kosten opliepen tot 292.682 euro. Uit ervaring weet de ANWB Alarmcentrale dat de medische kosten op reis in veel gevallen onvoldoende meeverzekerd zijn.

Gebroken been in Verenigde Staten: 10.000 euro
In het geval van een doktersbezoek of ziekenhuisopname is het dus een misvatting om te denken dat alle zorg ook in het buitenland via de zorgverzekering is gedekt. De basiszorgverzekering dekt alleen het Nederlandse tarief. Zo kost de behandeling voor een gebroken been in Nederland ongeveer 800 euro, terwijl diezelfde behandeling in de Verenigde Staten gemiddeld bijna 10.000 euro kost. Een reiziger zonder aanvullende reisverzekering met medische dekking, moet dat verschil uit eigen zak betalen. Een ander voorbeeld: wie in Turkije of Zwitserland naar een ziekenhuis moet, komt al snel in een privékliniek terecht waar de kosten van een opname kunnen oplopen tot 15.000 euro, als er geen aanvullende reisverzekering is afgesloten.

Zorgen over schade op reis
Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de vakantiegangers zich zorgen maakt na een pechgeval. In dat geval maken reizigers zich vooral druk omdat ze bang zijn niet verder geholpen te worden door lokale autoriteiten of dat de taalbarrière parten speelt. Slechts 7 procent vraagt zich af of zijn of haar reisverzekering wel dekkend is als er problemen zijn op vakantie, terwijl uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 16 procent van de vakantiegangers niet (goed) verzekerd is in geval van schade.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.