Nederlanders sparen voor langere vakantie

Nederlanders sparen niet alleen geld, ze kunnen ook goed vakantiedagen sparen.

Nederlanders sparen niet alleen geld, ze kunnen ook goed vakantiedagen sparen.

Dat Nederlanders kunnen sparen was al langer bekend, maar meestal gaat het dan over geld. Het blijkt dat wij, in vergelijking tot de inwoners van andere landen, steeds meer vakantiedagen op sparen voor een lange vakantie. Bijna een kwart (24 procent) neemt zijn of haar vakantiedagen liever mee naar een volgend jaar, om er dan direct voor langere tijd tussenuit te gaan. Bijvoorbeeld voor het maken van een wereldreis, die veel Nederlanders op hun verlanglijstje hebben staan. Naast het opsparen van vakantiedagen voor een langere reis, worden vakantiedagen in iets meer dan de helft (51 procent) van de gevallen ook gebruikt voor diverse korte vakanties en/of een lang weekend weg.

Opsparen vakantiedagen
‘Wie wat bewaart, die heeft wat’, zullen veel Nederlanders denken als het om hun vakantiedagen gaat. Wereldwijd zijn het de Nederlandse werknemers (54 procent), samen met de Zuid-Koreanen (61 procent) en Japanners (60 procent), die het meest geneigd zijn minder vakantiedagen op te nemen dan men beschikbaar heeft. Het wereldwijde gemiddelde bedraagt in dit geval 35 procent. Het lijkt er sterk op dat sparen in het DNA van de Nederlander zit. Met meer dan 90 procent die zijn of haar hele vakantiebudget vooraf spaart, stonden Nederlanders al bekend als één van de meest actieve spaarders voor vakanties ter wereld. Dat geldt dus ook voor het opsparen van vakantiedagen, al dan niet voor een lange vakantie.

Geen schuldgevoel
Nederlandse werknemers voelen zich over het algemeen niet schuldig vakantiedagen op te nemen. Bijna twee derde (63 procent) van de Nederlanders geeft aan hier totaal geen moeite mee te hebben. We scoren daarmee iets hoger dan het wereldwijde gemiddelde (62 procent). Ons werk speelt zelden een rol in het afblazen dan wel uitstellen van de vakantie. Tweeënzeventig procent van de Nederlanders zegt dat het werk nog nooit de reden is geweest om een streep door de vakantieplannen te zetten. Bij de Zweden (59 procent) en Noren (58 procent) was dit in meer dan de helft van de gevallen al eens voorgekomen.

Dit blijkt uit het jaarlijkse ‘Vacation Deprivation’-onderzoek onder werknemers uit Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Azië en Australië, uitgevoerd in opdracht van Expedia, ’s werelds grootste full-service online reisbureau. De studie werd uitgevoerd onder 7.855 volwassenen in 24 landen. Er deden 300 Nederlanders aan mee.

Voor meer informatie en het hele onderzoek ga je naar de website.

Nederlanders sparen voor langere vakantie 9

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.