Overnacht in lokale hotels in ontwikkelingslanden

Tijdens je vakantie kun je de lokale economie ondersteunen door in een lokaal hotel te verblijven.

Tijdens je vakantie kun je de lokale economie ondersteunen door in een lokaal hotel te verblijven.

Boekingswebsites voor hotels zijn er genoeg, maar daar vind je vaak alleen de hotels van grote ketens. Wil je in lokale hotels verblijven, dan kan dat moeilijk te boeken zijn via internet. Daarom is nu de website Sleeping with the Locals’ gelanceerd, een boekingswebsite voor hotels van lokale eigenaren in ontwikkelingslanden. Het doel van ‘Sleeping with the Locals’ is om op een duurzame wijze bij te dragen aan de lokale economie van een land. Door in een lokaal hotel te verblijven, draagt de toerist direct bij aan de financiële situatie van de eigenaar, zijn leveranciers en medewerkers en daarmee aan de lokale economie. Directe ontwikkelingshulp door te genieten van een authentieke vakantie.

Op dit moment biedt ‘Sleeping with the Locals’ hotels aan in India, Guatemala, Panama, Indonesië, Tanzania, Thailand, Servië, Brazilië en Sri Lanka. Dit aanbod wordt continu uitgebreid. Het aanbod loopt uiteen van overnachten in een hangmat in de jungle, tot luxueus boutique resort op het strand met privé butler.

Hotels betalen geen commissie
Om de hotels van lokale eigenaren zoveel mogelijk te ondersteunen, betalen zij geen commissie en hoeven zij niets te betalen voor vermelding op het platform. De toerist betaalt 10% administratiekosten aan ‘Sleeping with the Locals’, bovenop de prijs van het lokale hotel.

Economie ondersteunen
Onderzoek van de UNEP (United Nations Evironment Programme) heeft aangetoond dat met name in ontwikkelingslanden er maar een klein gedeelte van wat de toerist uitgeeft tijdens een vakantie ook daadwerkelijk in het land blijft. Gemiddeld blijft er van iedere US$ 100,- die uitgegeven wordt maar US$ 5,- in het land. Door in een hotel van een lokale eigenaar te verblijven gaat al het geld dat gespendeerd wordt naar de lokale economie. De hoteleigenaar en familie profiteert maar ook de werknemers en leveranciers zoals de groenteboer, wasserette, slagerij, etc.

Wereldwijd platform met Nederlandse oprichter
‘Sleeping with the Locals’ is een initiatief van de 31 jarige Marieke Timmer. Timmer is na een internationale carrière in onder meer Guyana, Zwitserland en China terug in Nederland. Haar achtergrond is zowel in het toerisme en de hotellerie als in ontwikkelingswerk. Timmer: “Tijdens mijn werk in ontwikkelingssamenwerking heb ik geconstateerd dat lokale ondernemers een enorme aanwinst zijn voor de economie van het land en ook een inspiratiebron voor de gemeenschap. Met mijn passie voor toerisme en reizen en mijn bevindingen over lokale ondernemers ben ik aan de slag gegaan en tot het concept van ‘Sleeping with the Locals’ gekomen. Een hele directe vorm van ontwikkelingshulp door lekker op vakantie te gaan, eigenlijk vanuit je luie hangmat. Tegelijkertijd krijg je ook insider tips over de leukste plekjes waar de doorsnee toerist nooit zal komen. En als je weer thuis bent kun je doorgaan met ondersteunen, door zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om ook te gaan.”

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.