Wat doen in weekend 8 en 9 november?

Beeld van de editie van Glow van vorig jaar. Foto: Creative Commons

Beeld van de editie van Glow van vorig jaar. Foto: Creative Commons


Langzaam glijden we toch echt serieus de herfst in. Dat blijkt ook wel uit de evenementen die georganiseerd worden. Van een wildfestijn tot een feest van licht. Het komt allemaal voorbij komend weekend. Hier onze top 16 voor het weekend van 8 en 9 november 2014.

 1. LICHTKUNST – Van 8 tot en met 15 november 2014 staat Eindhoven in het teken van lichtkunstfestival GLOW. Thema van de negende editie is ‘Stad in beweging’. Zo’n vijftig kunstenaars bieden met lichtinstallaties, -sculpturen, -projecties en performances de toeschouwers een verrassend kijk op de stad. GLOW is gratis toegankelijk en trok vorig jaar 520.000 bezoekers.
 2. LEZERSFEEST – De Centrale Bibliotheek Rotterdam houdt een Lezersfeest, met ruim 30 optredens door en interviews met gevestigde auteurs en aanstormend talent, o.a. Adriaan van Dis, Herman Koch, Toon Tellegen, Inez Weski, Dominee Gremdaat, Mike Boddé, Bas Haring, Tatiana de Rosnay en Midas Dekkers.
 3. HUISDIERDAGEN – In de TT Hall in Assen is het op zaterdag 8 en zondag 9 november staat de tweede editie van De Huisdierdagen op het programma. Van hond tot hamster en van kat tot konijn; voor alle dierenliefhebbers is er wel wat te vinden voor hun favoriete huisdier, aldus de organisatie.
 4. FOTOGRAFIE – Na ruim anderhalf jaar rondt Ilvy Njiokiktjien het omvangrijke fotografieproject Slagroomtaart en slingers, Nederland in 100 verjaardagen af met een tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam van 8 november 2014 tot en met 11 januari 2015 en een publicatie. Op de tentoonstelling en in de publicatie worden – voor het eerst – alle verjaardagen, van een tot en met honderd, bij elkaar getoond.
 5. BENEFIETCONCERT – Op 9 november in Theater Zuidplein, Rotterdam, en op 12 november in Theater De Meervaart, Amsterdam, wordt een uniek benefietconcert gegeven. Artiesten uit Turkije, Nederlandse Koerden en de talenten van Music Generations zingen voor Kobane. Na afloop is er gelegenheid om een bijdrage te doneren aan de Koerdische Halve Maan om de mensen in Kobane met voedsel en kleding bij te staan.
 6. BIERFESTIVAL – Het Flevobierfestival in Almere krijgt een vervolg. Op zondag 9 november is de tweede editie van het festival in Poppodium de Meester. Dan zijn er acht bierbrouwers aanwezig, waarvan drie uit Flevoland.
 7. BACK TO – Back to the 70’s en 80’s, de voorloper van Retropop, is terug en wel op zaterdag 8 november in het Hampshire Hotel in Emmen. Het moet een feest van herkenning worden met optredens van Mai Tai, Harrie Slinger, Abba Fever, Joe Cocker (tribute), Justuzzz en de dj’s van Het Foute Feest.
 8. FRIS FEEST – Op 8 november wordt er een FRIS gehouden in Amstelveen. Het is een feest voor iedereen tussen de 12 en 15 jaar: geen alcohol, geen drugs, gewoon fris- ‘want je bent pas cool als je FRIS bent!’ Er worden in Nederland meer dan 120 FRIS feesten per jaar georganiseerd. Het FRIS succes vindt plaats in 18 steden en dat aantal is nog steeds groeiende.
 9. GANZENMARKT – Het weekend voorafgaand aan de Ganzenmarkt zijn er al allerlei activiteiten in Coevorden, zoals o.a. een kermis en verschillende optredens.
 10. LIST CONCOURS – Koningin Máxima woont zaterdag 8 november 2014 de Finale Gala-avond bij van het 10de Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht. Het concours wordt sinds 1986 elke drie jaar gehouden en staat geheel in het teken van pianomuziek van Franz Liszt. De jubileumeditie van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours vindt plaats van 26 oktober tot en met 8 november in TivoliVredenburg.
 11. BELLE VAN ZUYLEN – In Slot Zuylen net buiten Utrecht vindt ter gelegenheid van haar geboortedag, voor de achtste keer de Belle van Zuylen-dag plaats. Met een Belle-rondleiding van 45 minuten en met live uitgevoerde muziek van Belle.
 12. REDDINGSBRIGADE – De vrijwilligers van alle 45 reddingstations vieren op zaterdag 8 november de 190ste verjaardag van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Zij doen dit samen met de donateurs die al meer dan 50 jaar het reddingwerk steunen.
 13. WILDFESTIJN – Restaurant Hotel De Witte Holevoet in Scherpenzeel houdt een feestelijke WildFestijn. Naast het culinaire genieten van het vijf gangen Wildmenu zal de Jachthoornblaasgroep Après Chasse demonstraties geven en uitleggen hoe het er in de jacht aan toe gaat met de blazers. De Valk Roofvogels zal een presentatie verzorgen met hun prachtige vogels.
 14. POPPENHUIZEN – Voor de 1e keer organiseert het tijdschrift Poppen & Teddy-Beer op zaterdag 8 november 2014 dé Noord-Hollandse Poppen(huizen)- en Berenbeurs in Sportcentrum Uitgeest.
 15. BRIGHT – Op zaterdag 8 november vindt in Amsterdam de jaarlijkse Bright Day plaats, op een nog grotere locatie dan voorgaande jaren. In de Westergasfabriek in Amsterdam kun je kijken en luisteren naar onderwerpen als mobiel, smart home, virtual reality, robotica en wearables. Alle smartphones van merken als Apple, Samsung, HTC en LG zijn te zien, zodat je ze eens goed kunt vergelijken met relatieve nieuwkomers Huawei en OnePlus.
 16. BOOTFIETSER – Niet echt een schouwspel voor publiek, maar wel een onderwerp om de komende tijd in de gaten te houden: Zondag 9 november 2014 vertrekt bootfietser Ebrahim Hemmatnia om 13.45 uur vanaf Schiphol om aan zijn expeditie te beginnen: in één voertuig – een bootfiets – de wereld rond reizen. Ruim 15.000 kilometer over land en 35.000 kilometer over water. Deze expeditie heeft slechts één doel: op een inspirerende manier aandacht vragen voor onderwijs in de armere landen, om zo een wereld zonder grenzen te creëren.
0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.