Zoeken naar ster van Bethlehem in Drenthe

Kerstvakantie-activiteit: Wat was de ster van Bethlehem?

Kerstvakantie-activiteit: Wat was de ster van Bethlehem?


Volgens het Kerstverhaal zagen de wijzen uit het oosten een ster boven Bethlehem verschijnen. Ze volgden het hemellichaam en kwamen uiteindelijk bij de stal met Jozef, Maria en het kindje Jezus. Maar bestond de ster wel echt? En wat was dan de oorzaak van dit hemelverschijnsel? Tijdens een live-planetariumvoorstelling in Planetron Cinedome wordt stilgestaan bij mogelijke verklaringen voor deze ‘Ster van Bethlehem’.

De ‘Ster van Bethlehem’ kan het een komeet zijn geweest. De bekende komeet Halley bleef in het jaar 11 voor Christus twee maanden lang zichtbaar. Symbolisch gezien lijkt de komeet als verklaring voor de ‘Ster van Bethlehem’ ongelukkig gekozen: oude volkeren zagen een komeet als voortekenen van hongersnood, overstromingen en de dood van de koning.

Sterren exploderen aan het eind van hun bestaan. Soms opvallend, wat zelden voorkomt. Dit wordt een supernova genoemd. Vaker gebeurt dit minder opvallend, dan heet dit een nova. Een (super)nova wordt tijdelijk heel helder, maar verliest die helderheid binnen relatief korte tijd. Onafhankelijke Chinese en Koreaanse geschriften melden dat in maart/april van het jaar 5 voor Christus een heldere ster gedurende 70 dagen zichtbaar was in de buurt van de sterrenbeelden Steenbok en Arend. Dit zou een nova, of misschien zelfs een supernova kunnen zijn geweest.

Een derde mogelijkheid is dat twee of meer planeten zich omstreeks de geboorte van Christus heel dicht bij elkaar bevonden. Met het blote oog kan het lijken alsof deze twee planeten dan één heldere ster zijn. Op 12 augustus in het jaar 3 voor Christus bevonden Jupiter en Venus zich vlak bij elkaar in het sterrenbeeld Leeuw. Dit was ’s avonds in het westen te zien. De Leeuw is het astrologische symbool van Judea en de samenstand ging vergezeld van de heldere ster Regulus, de Koningsster. Dit maakt alles wel bijzonder indrukwekkend. Als klap op de vuurpijl vond er op 17 juni van het jaar 2 voor Christus een samensmelting plaats van Jupiter en Venus in de buurt van Regulus aan de westelijke avondhemel.

Wat is de meest aannemelijke verklaring? Tijdens de kerst-planetariumvoorstelling worden de mogelijkheden toegelicht met behulp van de sterrenprojector en vertelt de astronoom op boeiende wijze over verklaringen voor de ‘Ster van Bethlehem’.

De Kerst-planetariumvoorstelling vindt plaats op 24, 25 en 26 december om 14.30 uur. Reserveren (op www.planetron.nl) is gewenst.

Planetron Cinedome
Drift 11b
7991 AA Dwingeloo
0521-593535
www.planetron.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.