Gaslantaarns zijn nog steeds populair

Het geheim van de gaslantaarn wordt onthuld door Primus.

Het geheim van de gaslantaarn wordt onthuld door Primus.

Je zou denken dat iedereen inmiddels batterijlampen meeneemt als ze gaan kamperen, maar kennelijk zijn gaslichten ook nog steeds populair. Als je zelf ook nog verstokt bent aan deze manier van verlichting, maar er af en toe nog moeite mee hebt dan moet je even verder lezen. Dan vind je antwoord op de vraag: Hoe zorg je ervoor dat een gaslantaarn mooi en langdurig licht geeft? Per Wååg, Product Manager van het Zweedse bedrijf Primus geeft hieronder een aantal tips. Primus, vooral bekend van de gasbranders, heeft veel ervaring op het gebied van gaslantaarns.

Gasvlam
Per Wååg: ‘Een van de belangrijkste onderdelen van een gaslantaarn is de gloeikous. Een gasvlam zelf geeft niet veel licht, daarom heb je een katalysator nodig om een goede lamp te krijgen. Gaslantaarns gebruiken bepaalde metaaloxiden. Deze oxiden ontstaan door het verbranden van een speciaal zout dat op de gloeikous is aangebracht. Afhankelijk van het soort zout geeft de vlam wit of juist een warmer, geel licht. Bij de eerste maal verhitten, branden de vezels weg en blijft er een netje van metaaloxiden achter.

Tips
Voor een optimaal resultaat plaats je de gloeikous als volgt op de brander:
· Verwijder eerst het glas of mesh van de gaslantaarn. Trek dan de gloeikous over de brander: de grote ring plaats je over het geperforeerde deel van de brander, de kleine roze ring plaats je er precies bovenop.
· Als de gloeikous op de aangeven wijze is geplaatst, check dan of het gas uitstaat om vlammen te voorkomen. Steek de gloeikous aan met een aansteker.
· Laat de gloeikous een paar seconden branden zodat hij rond de brander trekt. Doe dit buiten omdat hier rook bij vrijkomt. Zet nu de gasbrander aan om de lantaarn te verlichten.
· Zet de brander op vol vermogen om de gloeikous te stabiliseren. Na 30 seconden zet je de gaslantaarn op het gewenste lichtniveau.
Je behaalt de hoogste efficiency als je de draaiknop half tot driekwart openzet. Plaats tenslotte het glas of mesh terug op de lamp. De gaslantaarn is nu klaar voor gebruik. Voortaan vergeet je nooit meer hoe je een gloeikous dient te plaatsen!’

Warmte
Een van de redenen waarom gaslantaarns de laatste jaren zo populair zijn is dat ze licht én warmte geven. Zo verwarmen en drogen ze je tent. Let hierbij wel zeer goed op, want dit kan gevaarlijk zijn als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen treft. Gebruik gaslantaarns nooit in een ruimte die niet goed is geventileerd. Alleen in geval van nood gebruik je een gaslantaarn in een tent. Zet de lantaarn altijd in het zicht en voorkom dat je vermoeidheidsverschijnselen krijgt. Veel plezier op je volgende trip!

Kijk voor meer informatie op de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.