Gevonden voorwerpen veranderen in design

De NS recycled gevonden voorwerpen in nieuwe producten, zoals tassen en lampenkappen.

De NS recycled gevonden voorwerpen in nieuwe producten, zoals tassen en lampenkappen.

NS gaat spullen die in de trein zijn blijven liggen transformeren naar designproducten in NS Lost & Found Recycle Atelier. Er blijven elk jaar heel wat spullen in de trein liggen, om precies te zijn zo’n 88.000 artikelen. In bijna de helft van de gevallen worden eigenaar en item weer verenigd, maar als dat niet lukt begint de reis van het Gevonden Voorwerp pas echt. NS maakt namelijk werk van het recyclen van gevonden materialen en afval in de trein en op stations. Dit jaar is het resultaat te zien in het NS Lost & Found Recycle Atelier dat van donderdag 11 tot en met zaterdag 13 december door Nederland toert. Een oude postwagon doet deze dagen dienst als reizend naaiatelier, expositieruimte en designstore, waar gevonden voorwerpen een tweede leven krijgen. Ook het rariteitenkabinet, met de vreemdste gevonden voorwerpen door de jaren heen, heeft een plekje aan boord gekregen.

Design- en expocircus
NS scheidt zoveel mogelijk afval, en materialen worden hergebruikt. Zo doen gebruikte treinwielen dienst als grondstof voor nieuwe, vormt oude treinbekleding de basis voor hippe tassen en krijgen zelfs gevonden voorwerpen een tweede leven. Het NS Lost & Found Recycle Atelier is de opvolger van het succesvolle Lost & Found Project van 2013. Dit jaar geen pop-up store op Amsterdam Centraal, maar een reizend design- en expocircus met stops in Haarlem, ’s-Hertogenbosch en Maastricht. Kunstenaar Job Reuten heeft voor deze gelegenheid een bijzonder kunstwerk gemaakt van 1325 gebruikte wegwerpbekers, dat het beeldmerk vormt voor het Recycle Atelier.

Design van gevonden voorwerpen
Kledingstukken, tassen, lampen, woonaccessoires, kunstwerken… Je kunt het zo gek niet bedenken, of de designers in het reizende naaiatelier kunnen het maken. Ontwerper Meike Sier heeft samen met haar collega’s zo’n 100 items ontwikkeld van gevonden voorwerpen. Ook van 11 tot 13 december zijn de ontwerpers aan het werk, onder andere om tailormade voorwerpen te maken. Mooie jas gezien waar je graag een tas van wilt laten maken? Een stapel tijdschriften die perfect zouden zijn als lampenkap? Het atelier draait er de hand niet voor om. Ook kun je een DIY (do it yourself) -workshop volgen. In de speciale store aan boord zijn alle producten te koop. Daar zijn ook de geüpcyclede producten te vinden, gemaakt van oud NS-materiaal. Een vogelhuisje van zo’n geel infobord of een tas van treinbekleding (soms met graffiti) – je koopt het hier. Een verteller leest voor uit gevonden boeken, boeken die een nieuwe eigenaar zoeken en dus gratis mee te nemen zijn. De opbrengst van het hele project gaat naar Natuurmonumenten.

Rariteitenkabinet
Behalve kijken en kopen valt er in het NS Lost & Found Recycle Atelier nog meer te beleven. Het rariteitenkabinet, dat vorig jaar zoveel bezoekers trok, is ook dit jaar te bezichtigen. Hierin bevinden zich de vreemdste zaken die ooit in de trein werden gevonden en nooit werden geclaimd. Zoals een communiejurkje uit de jaren ’50, een aandenken aan een bijzondere dag dat veel mensen tot in lengte van dagen bewaren. Niemand kwam het halen. Of de sleutel van die peperdure Aston Martin − zou de eigenaar die niet missen? In de expo worden verder objecten gemaakt van gevonden voorwerpen en afval tentoongesteld. Wat NS betreft is er namelijk altijd een nieuwe bestemming te vinden. Met de trein en uit de trein.

Voor meer informatie bekijk je de onderstaande video:

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.