Het is nog te groen in de Alpen

In het Oostenrijkse Flachau is het ook nog overal groen. Foto: Flachau.at

In het Oostenrijkse Flachau is het ook nog overal groen. Foto: Flachau.at


Slecht nieuws voor vroege wintersporters dit jaar. Veel skiliften staan voorlopig stil in de Alpen, omdat er amper sneeuw ligt. Wintersportwebsite Snowplaza.nl maakte een inventarisatie en kreeg de afgelopen dagen veel berichten binnen van gebieden die hun opening moeten uitstellen, doordat de pistes nog helemaal groen zijn. SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental, St. Johann in Tirol en Flachau hadden hun liften al dit weekend willen laten draaien, maar kunnen pas later van start gaan. Van serieuze sneeuwval is ook de komende dagen nog geen sprake.

Het wintersportseizoen start de laatste decennia steeds vroeger. Door het gebruik van sneeuwkanonnen en vroege sneeuwval is dit mogelijk gemaakt. Dit jaar is het echter heel anders. Door de hoge temperaturen kan men de sneeuwkanonnen nog niet in gebruik nemen en blijven de hellingen groen. In met name de Noord-Alpen is de situatie nijpend. Niet alleen in Oostenrijk, maar ook in Zwitserland en Frankrijk stellen skigebieden hun opening uit, zoals Chamonix en Méribel. Het Zwitserse Arosa had haar pistes al geopend in het weekend van 22/23 november, maar moest ze weer sluiten wegens te hoge temperaturen.

Maar het is niet overal kommer en kwel. Uitzonderingen zijn natuurlijk de gletsjerskigebieden waar al weken prima geskied wordt. Ook in de Zuid-Alpen ligt – met name op grote hoogte – al wel veel sneeuw, waardoor Serre Chevalier al eerder haar liften kon openen. In het Italiaanse Livigno is het al weken echt winters en zijn de pistecondities uitzonderlijk goed. Maar misschien het meest opvallend is nog wel Winterberg. Hier kan men op dit moment al wél skiën.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.