Paleis Soestdijk moet blijven

Zwaaien (foto midden) is een favoriete bezigheid van het bezoek. Je mag helaas niet het bordes op. Foto's: Sander Lindenburg

Zwaaien (foto midden) is een favoriete bezigheid van het bezoek. Je mag helaas niet het bordes op. Foto’s: Sander Lindenburg


Het eerste waar je als bezoeker van Paleis Soestdijk, ooit het onderkomen van koningin Juliana en prins Bernhard in Baarn, mee geconfronteerd wordt is de vraag: Hoe nu verder met dit paleis? Toen de laatste bewoner in 2004 stierf heeft het enige tijd ongebruikt gestaan. In 2006 werd het gebouw voor het publiek opengesteld. Vooralsnog alleen als tijdelijke voorziening, tot er een definitieve bestemming voor gevonden is.

Tussen december 2006 en februari 2007 werden bewoners van Baarn en Soest als eerste uitgenodigd om een rondleiding te krijgen. Daarna was het paleis open voor iedereen. Kaarten voor de rondleiding in het paleis waren alleen via de website van het paleis te koop. Het park was wel te bezoeken na betaling aan de kassa. Op 10 oktober 2007 verwelkomde de stichting de 100.000e bezoeker. In 2009 besloot de regering dat de openstelling van het paleis met een jaar werd verlengd. Tot en met 2010 kwamen er in ruim vier jaar tijd meer dan 600.000 bezoekers naar Paleis Soestdijk. Op 1 januari 2011 werd het paleis gesloten voor publiek, maar deze sluiting werd een maand later teruggedraaid toen bleek dat de vraag naar rondleidingen groot bleef. Besloten werd om het paleis per 1 maart weer open te stellen, eerst alleen op vrijdagen, zaterdagen en zondagen, vanaf 2012 ook de donderdagen. Het paleis zal weer sluiten wanneer er een definitieve bestemming voor is gevonden, zo schrijft Wikipedia.

De bezoeker begint zijn rondgang door het imposante gebouw met de vraag naar de mening van het publiek over wat er mee moet gebeuren. Het paleis is nu staatseigendom en in die zin betalen we er eigenlijk met z’n allen aan mee. Iedere Nederlander van 40 jaar en ouder zal dit paleis als hét paleis van Nederland noemen. De gezamenlijke herinneringen die we hebben aan de defilé’s tijdens koninginnedag, de geïnstalleerde kabinetten op het bordes etc. De andere paleizen in Nederland (zoals op De Dam in Amsterdam) vallen daarbij toch in het niet. De beste optie lijkt om het complex een museum te maken en het vaker bij officiële staatsgelegenheden nog gebruiken. Daarmee wordt recht gedaan aan de rijke historie, die al terugvoert naar 1650.

Paleis Soestdijk is slechts een beperkt deel van de week geopend. Bezoekers kunnen er voor kiezen met een gids een rondgang te maken of om dat alleen te doen. Er zijn wisselende tentoonstellingen te zien. Nu (dec. 2014) is er werk van Rien Poortvliet (zijn tekeningen van kabouters, de jacht en het koninklijk huis) te zien, hoewel ons dat in omvang wel tegen viel. Parkeren kost 4 euro en entree is 13,50 per persoon.

Er zijn in Nederland 7 koninklijke paleizen. Als u voor het zeggen had. Welke zou er dan zeker moeten blijven?

0

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.