Saint Helena weer present op vakantiebeurs

Het afgelegen eiland Saint Helena hoopt op meer Nederlandse toeristen.

Het afgelegen eiland Saint Helena hoopt op meer Nederlandse toeristen.


Saint Helena is een geïsoleerd eilandje midden in de Atlantische Oceaan, even onder de evenaar, precies tussen Zuidelijk Afrika en Brazilië. Vorig jaar stond het voor het eerst op de vakantiebeurs en dat beviel zo goed dat de vertegenwoordigers ook dit jaar weer met een eigen stand komen. “Het was erg nuttig om vorig jaar aanwezig te zijn op de Vakantiebeurs. We hadden veel aanloop op onze stand en geloof het of niet: ik heb later dat jaar zelfs mensen op Saint Helena teruggezien die ik op de Vakantiebeurs gesproken heb. Heel bijzonder om mee te maken op ons kleine eiland waar jaarlijks maar weinig toeristen komen’’, vertelt Cathy Alberts van het verkeersbureau van Saint Helena, dat onderdeel is van het Britse rijk en geregeerd wordt door een Eilandraad met aan het hoofd een Gouverneur. Op het eiland wonen slechts 4300 mensen die zichzelf de Saints noemen.

Markt te winnen
“Begrijp me niet verkeerd: wij willen en kunnen ons natuurlijk niet meten met populaire toeristische eilanden, ook omdat we maar een beperkt aantal toeristen kunnen ontvangen op Saint Helena, dat bovendien nog altijd moeilijk bereikbaar is. Desalniettemin is de Nederlandse markt wel interessant, want een bepaalde groep Nederlanders is avontuurlijk en zoekt bijzondere bestemmingen. Dan moet je naar Saint Helena komen, want als vakantieland zijn we uniek. Dankzij de ervaringen van vorig jaar, toen we meer dan 1000 Nederlanders hebben gesproken, zijn we tot de conclusie gekomen dat er een markt voor ons te winnen is in Nederland en dat er veel groeipotentieel is. Al moet ik daaraan toevoegen dat wij al snel groeien, want we praten over tientallen en misschien honderden toeristen, waar andere bestemmingen praten in aantallen met veel meer nullen’’, lacht Alberts.

Alle begin is moeilijk weet Alberts en daarom kijkt zij ook uit naar bijvoorbeeld de opening van een nieuw vliegveld op het eiland. De bouw ligt op schema en als het zo doorgaat wordt het eerste ‘Saint Helena International Airport’ in de eerste helft van 2016 geopend. Pas dan kan de toeristische blik echt op de toekomst gericht worden, omdat het eiland dan ineens relatief snel bereikbaar wordt. Tot dan is iedereen op de grote vaart aangewezen. ,,Klopt inderdaad: de enige reguliere reismogelijkheid is postschip HMS Saint Helena met om de drie weken een vertrek vanuit Kaapstad. Je bent dan vijf dagen op zee, maar geniet ook van een geweldige service aan boord en dat is natuurlijk onderdeel van de unieke reiservaring die Saint Helena biedt.’’

Meest vriendelijke mensen op aarde
Toch kan het anders, want steeds meer cruisemaatschappijen als MSC en Costa doen Saint Helena aan tijdens cruises rondom Afrika. “Dat is voor ons een gunstige ontwikkeling. Als zo’n schip afmeert, is het spitsuur op het eiland, maar daar zijn we heel blij mee want het betekent dat steeds meer mensen van ons bestaan weten en thuis vertellen hoe leuk en bijzonder ons eiland is. Al die mensen worden dus wereldwijd ambassadeurs van Saint Helena. Overigens is het logisch dat iedereen zo positief is. Saint Helena is gewoon een oogverblindende bestemming. Het eiland viel ooit zelfs nog een tijdje onder Nederlands bewind. Dat is voor de Vakantiebeurs natuurlijk een leuke link, al denk ik dat mensen vooral naar Saint Helena moeten komen voor de adembenemende landschappen, de geweldige duikmogelijkheden en de heerlijke sfeer die bepaald wordt door de meest vriendelijke mensen op aarde. Dat zou genoeg moeten zijn… ‘’

De Vakantiebeurs vindt plaats van woensdag 14 tot en met zondag 18 januari 2015 in de Jaarbeurs in Utrecht. Meer informatie over Saint Helena is te vinden op de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.