Top 5 risicogedrag op vakantie

Je kan in de problemen komen met de douane als je verboden souvenirs meeneemt.

Je kan in de problemen komen met de douane als je verboden souvenirs meeneemt.

We houden ons allemaal wel eens niet helemaal een de regels, maar op terugweg van vakantie kan dat grotere gevolgen hebben dan je denkt. Cd’s, dvd’s, games, kleding, eten, kunst of antiek: een vakantie-aandenken mee naar huis nemen lijkt onschuldig. Toch houdt ruim 12 procent van de zonaanbidders zich niet altijd aan de regels bij het meebrengen van souvenirs naar Nederland. Hiermee riskeren vakantiegangers bij terugkomst een boete bij de douane. Dit blijkt uit onderzoek van ANWB Reisverzekering onder duizend Nederlanders, in samenwerking met Multiscope.

‘Verboden’ souvenirs
Het kan gaan om producten die hier verboden zijn, zoals illegale cd’s, dvd’s, nagemaakte merkkleding, inheemse planten, (aandenken aan) dieren of grote hoeveelheden sigaretten en alcohol. Wat ook voorkomt, is dat vakantiegangers producten van hoge waarde belastingvrij invoeren. Bij aankomst in Nederland moet over producten duurder dan 430 euro die buiten de Europese Unie zijn gekocht, belasting worden betaald. Uit het onderzoek van ANWB Reisverzekering blijkt dat mannen vaker deze aankopen doen dan vrouwen (16 tegenover 10 procent).

Top 5 risicogedrag op vakantie
Reizen naar een ander land, zeker naar een verre winterzonbestemming, kan risico’s met zich meebrengen. In plaats van alle risico’s te vermijden, nemen vakantiegangers toch weleens beslissingen waarmee een boete, de eigen veiligheid of de gezondheid geriskeerd wordt.

De top 5 risico’s:
1. Een verboden souvenir mee terug nemen naar Nederland
2. ‘Belastingvrij’ inkopen doen voor een grotere waarde dan is toegestaan
3. Onverzekerd op reis gaan
4. Niet alle aanbevolen vaccinaties nemen
5. Naar een land gaan met een negatief reisadvies

Doorlopende reisverzekering
Het merendeel van de zonaanbidders heeft een doorlopende reisverzekering (76 procent). Deze groep doet dit voornamelijk uit gemak, om er na het afsluiten nooit meer naar om te kijken. ANWB Reisverzekering adviseert reizigers die regelmatig op vakantie gaan om de dekking voor elke reis na te lopen. Voor elk land gelden andere voorwaarden. En ook voor avontuurlijke reizigers is het belangrijk om te kijken of hun geplande activiteiten wel binnen de huidige dekking vallen.

Voor meer informatie ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.