Wat doen in weekend 20 en 21 december?

Dickens Festijn 2012 from De Mannen Zonder Pak on Vimeo.

KIOK 2014 from Niels Kater on Vimeo.

Het is (wederom) kerst wat de klok slaat dit weekend. Daarom een beknopt overzicht van dingen die je kunt ondernemen op 20 en 21 december 2014.

 1. DICKENS FESTIJN – De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie in het centrum van de Hanzestad Deventer op zaterdag 20 en zondag 21 december. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Tiny Tim, van Christmas Carol Singers tot weeskinderen, van kantoorklerken tot deftige lieden. Het Dickens Festijn vindt voor de 24e keer plaats en wordt jaarlijks bezocht door ruim 150.000 bezoekers. Het festijn is beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Wel dient er rekening te worden gehouden met een wachttijd bij de ingang. De wachttijd kan oplopen tot 1,5 uur.
 2. KERST OUD KAMPEN – Enkele kilometers noordelijker wordt ook een historisch kerstfeest gevierd. De binnenstad van Kampen verandert in een openluchttheater tijdens de 15e editie van Kerst in Oud Kampen. Een tweedaags festival dat vorig jaar 90.000 bezoekers trok. Van historische doorkijkjes naar een ver verleden tot aan persoonlijke ontmoetingen met de personages uit Charles Dickens’ kerstverhalen tijdens Kerst in Oud Kampen, dat gehouden wordt op zaterdag 20 december en zondag 21 december 2014 van 16.00-21.00 uur.
 3. KERSTLICHTJES – In Amstelveen wordt gedurende twee dagen een kerstlichtjeswandeling gehouden, zowel voor gelovigen als niet-gelovigen.
 4. KERSTKEUKEN – Dit weekend wordt in het centrum van Alphen aan den Rijn de Midwinter Culifair georganiseerd. Het Rijnplein wordt omgetoverd in een kerstplein met chalets, rollende keukens, kerstbomen, een podium, een nostaligische draaimolen, de grote kerstboom, centrale kerstbar en heel veel lichtjes.
 5. KASTEEL – Van 20 december tot en met 4 januari is Kasteel Amerongen ondergedompeld in een romantische kerstsfeer. Kerstbomen tooien niet alleen het voorplein maar ook het huys en de vertrekken zijn uitbundig gedecoreerd met groenversieringen en guirlandes. Er is toegang tot diverse kamers die anders gesloten blijven. Zo is in de wijnkelder een privéverzameling kerststalletjes te bewonderen, wordt de Ilsemannkamer ingericht als kinderkamer en gaat de jachtkamer speciaal voor deze gelegenheid open.
 6. KONINKRIJK – Een Rotterdamse collectie van honderden prenten, tekeningen, foto’s, kaarten, cartoons en affiches is de basis van een tentoonstelling in de Kunsthal over 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. De tentoonstelling opent zaterdag 20 december.
 7. VELDWACHTER – Zaterdag 20 december 2014 is het weer feest in het Zeeuwse Sommelsdijk. Dan organiseert het Streekmuseum van 14:00 tot 17:00 uur in het ‘mooiste straatje van Sommelsdijk’ een wintermiddag. Het Kerkstraatje wordt omgetoverd in een winterse sfeer anno 1900 en het Streekmuseum is in die uren gratis toegankelijk. Een ieder kan binnen op de foto in de antieke arrenslee of kan poseren met de veldwachter die door de straat loopt.
 8. SLIPJACHT – De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeninging organiseert dit jaar voor de 40e keer een “Jacht achter de meute ” in Hattem. Vanwege dit jubileum zal de vereniging zich op zaterdag 20 december om 13.00 uur presenteren op het Marktplein in Hattem. Ruiters en honden vormen een boeiend schouwspel. De meute bestaat uit zo’n 50 foxhounds die allen worden verzorgd in kennels te Leusden.
 9. DINO – Natuurmuseum E. Heimans, Thijssestraat 1, in Zaandam is tijdens de kerstvakantie vaker geopend. Vanaf half december is er een tentoonstelling over dino’s.
 10. PRIJS – In Paradiso en Melkweg in Amsterdam zijn de Finales van De Grote Prijs van Nederland.
 11. GYMNASTIEK – In Almere wordt het Univé Gym Gala gehouden met een groot aantal shows.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.